STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022
 
Fondarea o două entități pentru producerea materialului săditor, revitalizarea sectorului zootehnic, crearea Consiliului donatorilor și a prestatorilor de servicii din sectorul agroalimentar, susținerea inițiativelor de încadrare a sistemelor energetice și deschiderea unui Centru National pentru Diagnosticare și Suport Tehnologic în Agricultură sunt doar câteva dintre propunerile care se regăsesc în noua Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală (SNADR), 2022-2027 elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Noul document se află la etapa de analiză și consultare publică, prin care actorii vizați se expun și vin cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea lui.
 
Strategia conține patru obiective generale, care includ crearea, adaptarea și modernizarea instrumentelor și a mecanismelor de lucru în susținerea dezvoltării comunităților rurale și a ramurii agricole. Aceste scopuri urmează să fie atinse în următorii cinci ani și prevăd:
 
  1. consolidarea potențialului sectorului agricol rezilient la schimbările climatice;
  2. promovarea practicilor agricole inteligente, eficiente și durabile;
  3. dezvoltarea pieței locale și sporirea potențialului de export;
  4. susținerea unei dezvoltări socioeconomice rurale sustenabile.
 
Platformele regionale a Rețelei de Dezvoltare a Comunităților Rurale din nouă raioane ale țării, împreună cu reprezentanții RDCR de la nivelul național au lansat, începând cu data de 19 ianuarie curent, discuțiile pe marginea acestui document. Scopul dezbaterilor este de a contribui la optimizarea sau modificarea strategiei. Primele ședințe s-au desfășurat la Soroca și Nisporeni , cu participarea agricultorilor, fermierilor, reprezentanții APL-urilor, dar și a ONG-urilor din regiune.
 
Directorul adjunct FARM, Iurie Hurmuzachi, care a prezidat evenimentul de la Soroca, a ținut să menționeze că aceste consultații publice sunt un instrument necesar și util prin care agricultorii se pot pronunța deschis asupra modului în care SNDAR să fie îmbunătățită.
 
Directoarea executivă a Federației Agricultorilor din Moldova, FARM, Aurelia Bondari, i-a provocat pe cei prezenți să-și expună părerile pentru a identifica prioritățile în domeniul agricol.
 
Noul document de politici, prețul la combustibil, zootehnia și sistemele energetice
 
Unul dintre subiecte considerat important de către agricultori și care a fost inclus în noul document de politici este crearea unui mecanism de suport pentru asigurarea fermierilor cu combustibil la prețuri preferențiale. Producătorii s-au expus pentru susținerea acestei idei, dar și pentru necesitatea de a elabora un procedeu corect și lipsit de birocrație.
 
La capitolul Revitalizării sectorului zootehnic producătorii au menționat că cea mai bună cale este susținerea micilor fermieri, prin accesul la subvenționare din partea statului. Această procedură ar permite deținătorilor de 1-2 animale să-și dezvolte afacerea și să-i încurajeze și pe alții să facă același lucru.
 
Noua Strategie prevede și susținerea inițiativelor de încadrare a sistemelor energetice, prin dotarea a circa 200 de întreprinderi agroindustriale cu sisteme fotovoltaice, eoliene și de producere a biogazului.
 
Despre necesitatea de a crea un Fond de Garantare a Creditelor în Agricultură părerile au fost împărțite, așa cum unii au susținut că acesta nu va funcționa sau va avea un mecanism birocratic și nu va fi mare folos din el. Alții au susținut că este absolut necesar un asemenea fond, așa cum ar fi un instrument bun pentru tinerii care vor să se lanseze în afaceri și nu dispun de resurse financiare.
 
Producătorii agricoli au vorbit și despre necesitatea de a crea un Centru național de agromarketing, lucru care ar favoriza dezvoltarea diversității produselor agricole, cât și monitorizarea calității acestora.
 
Toate propunerile și ideile elaborate în cadrul consultațiilor, în cele nouă raioane – Soroca, Nisporeni, Drochia, Hîncești, Orhei, Glodeni, Cahul, Ștefan Vodă, Fălești vor fi scrise într-un document, care urmează să fie prezentat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare până la finalul lunii ianuarie.
 
loading ...