SUNTEM ÎN PROHIBIȚIE PISCICOLĂ. Aflați căt de dură este legea în cazul în care o nesocotiți

27 mai 2021

E bine de știut și chiar de respectat, anul acesta, de la 1 aprilie și pănă pe 14 iunie suntem în campanie electorală, dar și în prohibiție piscicolă, ceea ce ar însemna că timp de circa 70 de zile, dar mai ales nopți, pescarii țării, indiferent de statut, talent și iscusință, sunt îndemnați respectuos să se abțină de la obiceiul strămoșesc de a merge la mal de apă cu undița.
Așadar, specificăm, pescuitul în bazinele acvatice naturale din Republica Moldova este interzis. În cele private, proprietarii își gestionează protecția și reproducerea așa cum cred ei de cuviință, legea le permite  oricând să «îmbrace» râma de cârlig. Faceți cum știți, autoritățile însă, avertizează. Încă în primăvară, în scopul reproducerii, protecției, restabilirii și conservării resurselor biologice acvatice, Agenția de Mediu, e emis Ordinul nr. 11, ulterior publicat și în Monitorul Oficial, ordin care nu doar interzice categoric pescuitul ca atare, dar și aflarea în obiectivul acvatic sau în preajma acestuia cu unelte de pescuit. Nu subestimați vigilența inspectorilor de mediu.  În cazul în care faceți o plimbărică pe malul iazului cu instrumentele de pescuit pe umăr, păzea, veți fi penalizat corespunzător.  



Apropo de penalizări la temă. E cam mult text și cam confuz pe alocuri din punct de vedere juridic dar, legea nu presupune abrevieri, trunchieri, cu atât mai mult aproximații, așa că, vom cita cu răbdare din buchia legii. Deci, pescuitul în perioada de prohibiție cade sub incidenţa art. 114 al Codului contravenţional, potrivit căruia:  

1) Încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
2) Încălcarea regulilor de pescuit, cu excepţia pescuitului în obiectivele acvatice aflate în gestiune privată, dacă fapta nu constituie infracţiune se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
3) Transportarea, comercializarea produselor pescuitului şi altor organisme acvatice fără documentele necesare stabilite de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
4) Acţiunile specificate la alin.(1) însoţite de pescuitul ori de distrugerea unor specii valoroase de peşte şi de plante acvatice sau a altor reprezentanţi ai faunei şi florei acvatice se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
5) Pescuitul cu utilizarea curentului electric, a explozivilor, a substanţelor otrăvitoare, narcotice sau reactive de orice fel se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.


 Totodată, de la contravenient se încasează şi suma prejudiciului cauzat.

Potrivit art. 234 al Codului penal potrivit ”Îndeletnicirea ilegală cu pescuitul, vînatul sau cu alte exploatări ale apelor, cu utilizarea substanţelor explozive şi otrăvitoare sau a altor mijloace de nimicire în masă a faunei, dacă aceasta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale,se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1 000 la 3 000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

De asemenea, sculele de pescuit care constituie obiectul contravenţiei sau infracţiunii, după examinarea materialelor şi adoptarea unei decizii definitive, urmează să fie transmise inspecţiilor piscicole teritoriale sau să fie nimicite prin tăiere, cu întocmirea unui act corespunzător.
Vă vor ridica și peştele prins, sculele și toate celelalte, de exemplu echipamentele   de comerţ, iar mijloacele băneşti obţinute de la comercializarea acestuia se transferă pe contul Serviciului Piscicol. În funcţie de timpul, locul şi condiţiile săvîrşirii faptei ilicite, peştele poate fi lăsat contravenientului, cu condiţia achitării costului la preţul de piaţă. Asta probabil în calitate de bonus la disponibilitatea contavenientului spre colaborare cu autoritatea. 

Cam atătea sancțiuni mai mult sau mai puțin usturătoare presupune legea pescuitului interzis. E dură dar e lege. Chibzuiți bine înainte de a o nesocoti. Nu uitați nici pentru o clipă că unitatea convențională este egală cu 50 de lei, iar munca în folosul comunității poate fi măturatul străzilor, asta în cel mai bun caz. 
Puțini care știu, dar Agenția de Mediu a întocmit o listă cu câteva specii de pești, pescuitul căterora se interzice pe tot parcursul anului, cum ar fi bunăoară: cegăi și hibrizii de sturioni, păstrăvul  și morunașul (în bazinul fluviului Nistru). Probabil că aceste specii întitulate deosebit de academic au și denumiri populare. În cazul în care le cunoașteți, am fi curioși să ne comentați în cunoștință de cauză. 
 
poza simbol: lumeasatului.ro
loading ...