TĂIEREA DE TOAMNĂ LA COPACII ȘI ARBUȘTII DE FOIOASE – sfaturi și ustensile necesare

14 nov 2022
Toamna este perioada în care copacii și arbuștii de foioase își atrag o mare parte din energie în rădăcini, gata să facă față iernii. Dacă nu sunteți sigur ce să tăiați toamna și cum să procedați, iată câteva idei. 

Momentul tăierii de toamnă depinde de tipul de plantă despre care vorbim.  Specialiștii sugerează ca, mai întâi, să cercetați individual asupra copacilor și arbuștilor dvs., cu scopul de a afla dacă aceștia au nevoie de o tăiere de toamnă sau trebuie lăsați până la începutul primăverii sau după ce au înflorit.

Perioada ideală pentru a tăia mulți copaci de foioase și arbuști rezistenți este luna ctombrie - noiembrie devreme.  Multe dintre frunze încă se țin strâns de ramuri, ajutându-vă să identificați ce să eliminați și ce ar trebui să rămână.

Ce ar trebui de tăiat toamna?

Unele dintre principalele plante de tăiat toamna includ:
  • Trandafirii: tăiați la aproximativ jumătate din înălțimea lor.  Când vine primăvara - în caz de necesitate, îi mai puteți tăia;
  • Arbuștii înfloriți: tăiați arbuștii care înfloresc pe lemn format în anul precedent;
  • Arborii de foioase și arbuștii rezistenti: cu excepția prunilor și a speciilor înrudite care sunt susceptibile la boala frunzelor de argint.  (La pruni - este recomandată tăierea de vară);
  • Plantele cu flori perene: Cu excepția cazului în care au capete de semințe ornamentale, care oferă structură.
Tăierea vă ajută să vă mențineți copacii și arbuștii sănătoși, creând spațiu pentru ca aerul să circule și permițând luminii să pătrundă chiar în centrul plantei.  Reducerea densității copacului ajută, de asemenea, la menținerea plantelor în siguranță de bătaia vântului în timpul furtunilor de iarnă și previne mucegaiul, infecțiile fungice și bacteriene.

De ce ustensile de tăiere aveți nevoie?

Decizia cu privire la instrumentul pe care alegeți să-l utilizați depinde de înălțimea și dimensiunea plantei pe care o tăiați. 
  • Pentru lucrări mici, un cuțit de tăiat sau o pereche de foarfece este tot de ce aveți nevoie;
  • Dacă tăiați ramuri mai mari, un ferăstrău pentru tăiere este probabil un instrument mai bun pentru muncă.
Cel mai important - lama trebuie să fie ascuțită și curată.  Lăsarea unei tăieturi zdrențuite este o invitație deschisă pentru apariția bolii și acesta este ultimul lucru care ați dori să se întâmple.  Asigurați-vă că vă păstrați lamele ascuțite și că vă dezinfectați uneltele înainte de a trece de la o plantă la alta.

Cum se realizează tăierea?

Chiar dacă copacii și arbuștii nu au nevoie de multă atenție, o tăiere ușoară îi menține sănătoși și le asigură o formă echilibrată. 
  1. Începeți prin a tăia orice lemn mort, deteriorat sau bolnav.  Acum faceți un pas înapoi față de copacul sau tufișul dvs. și căutați orice tulpină care se încrucișează, ramură în creștere și zone de creștere aglomerată.
Dacă tăiați lemnul mort sau bolnav, tăiați-l  până la punctul în care ramura se umflă pe măsură ce se unește cu tulpina principală, lăsând doar un cioț scurt. Acest lucru permite vindecarea tăieturii și reduce șansele de putregai.
  1. Tăiați la un unghi departe de tulpina principală, astfel încât apa să nu aibă șansa de a se aduna.
  2. Asigurați-vă că tăieturile sunt curate - ordonați orice margini zdrențuite cu cuțitul de tăiat pentru a minimiza șansele de apariție a bolilor.
Când tăiați ramuri mai mari cu un ferăstrău, faceți mai întâi o tăietură, apoi tăiați de sus pentru a o intercala. Acest lucru evită ruperea scoarței pe măsură ce ramura cade.  Când tăiați până la un mugur, tăiați câțiva milimetri deasupra acestuia având grijă să nu deteriorați mugurul în sine.
  1. Aruncați tăieturile cu grijă - dacă există vreo dovadă de boală, ardeți ce a rămas. Nu puneți niciodată tăieturi bolnave pe grămada de compost.
Sursa: Chimplant-Consulting SRL
loading ...