Momentul tăierii de toamnă depinde de tipul de plantă despre care vorbim. Specialiștii sugerează ca, mai întâi, să cercetați individual asupra copacilor și arbuștilor dvs., cu scopul de a afla dacă aceștia au nevoie de o tăiere de toamnă sau trebuie lăsați până la începutul primăverii sau după ce au înflorit.
Perioada ideală pentru a tăia mulți copaci de foioase și arbuști rezistenți este luna ctombrie - noiembrie devreme. Multe dintre frunze încă se țin strâns de ramuri, ajutându-vă să identificați ce să eliminați și ce ar trebui să rămână.
Ce ar trebui de tăiat toamna?
Unele dintre principalele plante de tăiat toamna includ:
- Trandafirii: tăiați la aproximativ jumătate din înălțimea lor. Când vine primăvara - în caz de necesitate, îi mai puteți tăia;
- Arbuștii înfloriți: tăiați arbuștii care înfloresc pe lemn format în anul precedent;
- Arborii de foioase și arbuștii rezistenti: cu excepția prunilor și a speciilor înrudite care sunt susceptibile la boala frunzelor de argint. (La pruni - este recomandată tăierea de vară);
- Plantele cu flori perene: Cu excepția cazului în care au capete de semințe ornamentale, care oferă structură.
De ce ustensile de tăiere aveți nevoie?
Decizia cu privire la instrumentul pe care alegeți să-l utilizați depinde de înălțimea și dimensiunea plantei pe care o tăiați.
- Pentru lucrări mici, un cuțit de tăiat sau o pereche de foarfece este tot de ce aveți nevoie;
- Dacă tăiați ramuri mai mari, un ferăstrău pentru tăiere este probabil un instrument mai bun pentru muncă.
Cum se realizează tăierea?
Chiar dacă copacii și arbuștii nu au nevoie de multă atenție, o tăiere ușoară îi menține sănătoși și le asigură o formă echilibrată.
- Începeți prin a tăia orice lemn mort, deteriorat sau bolnav. Acum faceți un pas înapoi față de copacul sau tufișul dvs. și căutați orice tulpină care se încrucișează, ramură în creștere și zone de creștere aglomerată.
- Tăiați la un unghi departe de tulpina principală, astfel încât apa să nu aibă șansa de a se aduna.
- Asigurați-vă că tăieturile sunt curate - ordonați orice margini zdrențuite cu cuțitul de tăiat pentru a minimiza șansele de apariție a bolilor.
- Aruncați tăieturile cu grijă - dacă există vreo dovadă de boală, ardeți ce a rămas. Nu puneți niciodată tăieturi bolnave pe grămada de compost.