TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI. „Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

23 jul 2021
Târgurile de weekend organizate de ceva vreme în mai multe localități și la Chișinău devin cea mai importantă modalitate de a câștiga bani pentru micii fermieri. Operatorii piețelor de fructe și legume sunt de acord că în 2021 structura vânzărilor de fructe, fructe de pădure și legume pentru aprovizionarea pieței interne a țării diferă semnificativ față de anul trecut, anunță AGROMEDIA cu referire la analiza EastFruit.

În 2020, din cauza pandemiei, întreruperile logistice a livrărilor de importuri și restricțiile în activitatea piețelor agricole au determinat mai multe lanțuri de supermarketuri să extindă achizițiile de la producătorii agricoli locali. În acest an situația e total diferită: unele rețele mari au redus brusc listele furnizorilor locali de fructe și legume, revenind la practica anterioară, cea a importurilor în vrac. În același timp, piețele mari din sectoare și târgurile provizorii de weekend au devenit principala sursă de venit pentru micii fermieri.

În vară a devenit clar: marfa din piețele cu ridicata și cu amănuntul este furnizată de întreprinderi mari și, uneori, chiar companii agricole exportatoare, iar târgurile de weekend au ajuns un loc de vânzare exclusiv pentru micii fermieri care cultivă legumele și fructe de nișă - agriș, coacăză, joșta, mure - pe plantații mai mici de un hectar.

O altă diferență importantă este cea a prețurilor. Dacă vorbim de piețele din sectoare, acestea sunt semnificativ mai mici, în timp ce la târgurile de weekend marfa costă mai scump decât în multe supermarketuri. Târgurile provizorii desfășurate în anumite locuri din Chișinău, promovează activ asociațiile de fermieri, precum Pomușoarele Moldovei și EcoLocals și sunt catalogate pe rețelele de socializare drept „zone libere de intermediari”.

În consecință, prețurile mai mari sunt prezentate ca o formă de sprijin pentru micii producători locali care cultivă produse din fructe „fără utilizarea unor cantități mari de îngrășăminte și pesticide”. Până la finele lui noiembrie, municipalitatea Chișinău a mărit numărul piețelor angro și cu amănuntul la nouă, oferind în același timp 17 locuri pentru târgurile de weekend.

poza: Diana Crudu
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI. „Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI

„Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI. „Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

loading ...