TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI. „Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

23 jul 2021
Târgurile de weekend organizate de ceva vreme în mai multe localități și la Chișinău devin cea mai importantă modalitate de a câștiga bani pentru micii fermieri. Operatorii piețelor de fructe și legume sunt de acord că în 2021 structura vânzărilor de fructe, fructe de pădure și legume pentru aprovizionarea pieței interne a țării diferă semnificativ față de anul trecut, anunță AGROMEDIA cu referire la analiza EastFruit.

În 2020, din cauza pandemiei, întreruperile logistice a livrărilor de importuri și restricțiile în activitatea piețelor agricole au determinat mai multe lanțuri de supermarketuri să extindă achizițiile de la producătorii agricoli locali. În acest an situația e total diferită: unele rețele mari au redus brusc listele furnizorilor locali de fructe și legume, revenind la practica anterioară, cea a importurilor în vrac. În același timp, piețele mari din sectoare și târgurile provizorii de weekend au devenit principala sursă de venit pentru micii fermieri.

În vară a devenit clar: marfa din piețele cu ridicata și cu amănuntul este furnizată de întreprinderi mari și, uneori, chiar companii agricole exportatoare, iar târgurile de weekend au ajuns un loc de vânzare exclusiv pentru micii fermieri care cultivă legumele și fructe de nișă - agriș, coacăză, joșta, mure - pe plantații mai mici de un hectar.

O altă diferență importantă este cea a prețurilor. Dacă vorbim de piețele din sectoare, acestea sunt semnificativ mai mici, în timp ce la târgurile de weekend marfa costă mai scump decât în multe supermarketuri. Târgurile provizorii desfășurate în anumite locuri din Chișinău, promovează activ asociațiile de fermieri, precum Pomușoarele Moldovei și EcoLocals și sunt catalogate pe rețelele de socializare drept „zone libere de intermediari”.

În consecință, prețurile mai mari sunt prezentate ca o formă de sprijin pentru micii producători locali care cultivă produse din fructe „fără utilizarea unor cantități mari de îngrășăminte și pesticide”. Până la finele lui noiembrie, municipalitatea Chișinău a mărit numărul piețelor angro și cu amănuntul la nouă, oferind în același timp 17 locuri pentru târgurile de weekend.

poza: Diana Crudu
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI. „Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI

„Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

TÂRGURILE AGRICOLE, O ȘANSĂ MARE PENTRU MICII PRODUCĂTORI. „Zonele libere de intermediari” au devenit tradiție

loading ...