TATIANA PAVLIUC: „Nu poți ține frigiderul să lucreze pe ore. El are un regim special după care trebuie să funcționeze”. Fermierii – îngrijorați din cauza crizei energetice

27 oct 2022
„În această toamnă fermierii și comercianții vor înjumătăți aproximativ cantitatea de mere depozitată pe termen lung”, anunțau analiștii din țara noastră la început de octombrie. Tema a devenit una și mai actuală și mai dureroasă în contextul crizei energetice care se agravează de la o zi la alta. Cu toate acestea, agricultorii spun că nu au limitat cantitatea de mere depozitată. Pur și simplu, nu au avut altă soluție, prețul mărului la etapa actuală nu acoperă nici jumătate din sinecost și nici de cerere mare nu se bucură deocamdată.

Tatiana Pavliuc este unul dintre fermierii care investește continuu în modernizarea livezilor sale și a întreg procesului de producție a fructelor. Doar în acest an, a plantat o livadă intensivă, alta a acoperit-o cu plasă antigrindină, a instalat sistem de irigare pe o suprafață de 37 de hectare, o linie de sortare performantă - investițiile au fost destul de mari. Agricultoarea spune că în livezile moderne a avut roadă bună și de calitate înaltă pe care a depozitat-o, în speranța că va reuși să găsească piață de desfacere pentru aceasta.

Am depozitat merele și noi și vecinii noștri de la Briceni, Ocnița. Nu s-au vândut merele în stare proaspătă, poate reușim să le realizăm peste iarnă. Din câmp, s-au vândut doar soiurile Super Chief, Golden și Gala, celelalte sunt toate la frigider. Cheltuielile sunt destul de mari, culesul, prelucrarea, energia, vedem cum ne descurcăm, sperăm să reușim. Nu le putem da la procesare, merele sunt de calitate înaltă, a declarat pentru AGROMEDIA, Tatiana Pavliuc.

Cea mai mare îngrijorare a fermierilor acum vine în urma anunțului autorităților potrivit căruia riscăm să ne pomenim în situația în care, în orele de vârf, sunt posibile deconectări de la energia electrică. Aceștia spun că, în astfel de condiții, munca și investițiile lor se vor duce de râpă, fructele riscă să se strice. Soluția ar fi generatoarele electrice, asta însemnând alte investiții deloc mici.

Vedem, poate vom cumpăra un generator pe motorină. Nu poți ține frigiderul să lucreze pe ore. Ele au un regim special după care trebuie să funcționeze, deconectarea înseamnă automat creșterea temperaturii, astfel se pot strica merele. Dar iarăși, generatoarele costă un milion de lei, plus motorina consumată... Nu știe nimeni ce va fi, avem tare multe riscuri, mai spune agricultoarea.

Unul din motivele că ne-am pomenit în situația în care avem mere de calitate, dar nu avem cui să le vindem, pe lângă situația geopolitică și războiul de la graniță, este și faptul că agricultorii au fost dependenți de o singură piață: cea rusească. Extinderea geografiei pieței de desfacere pentru fructele moldovenești ar fi trebuit să se întâmple mult înaintea anului 2022, menționează Vitalie Gorincioi, președintele de onoare al Asociației Moldova Fruct.

Cei din Europa spun că au anticipat această criză și încă acum 2 luni au năvălit cu merele acolo unde aveau deja stabilite niște relații. Noi am depozitat fructele, pur și simplu nu avem altă ieșire din situație. Pentru cei care am crescut mere pentru vânzări în stare proaspătă sinecostul este la nivel de 4-5 lei, cum să le dăm acum cu 1,5 lei? Presupunem că aproximativ 150-160 de mii de tone de mere vor fi depozitate în acest an.

Noi căutăm piețe de desfacere, chiar astăzi suntem în România, discutăm cu cei care au posibilitate să vândă, trebuie să cooperăm în grupuri mai mari, pentru că cei care vor să cumpere vor continuitate. De exemplu, dacă semnăm un contract cu rețelele mai mari, atunci vor să le efectuăm livrări până la primăvară și sortiment divers: și Golden, și Gala, și Red Smith, și Granny Smiht.

Noi nu am făcut concluziile necesare în 2014 când am avut embargou, dar trebuie să muncim, altfel nu avem cum, menționează Vitalie Gorincioi.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA și Asociația Moldova Fruct au estimat recolta de mere din 2022 la 480 mii tone. În 2021, conform statisticilor, în țară au fost produse 660 de mii de tone de mere.
loading ...