VOM AVEA DE DOUĂ ORI MAI PUȚINE MERE ÎN DEPOZITELE FRIGORIFICE

05 oct 2022
Potrivit experților Universității Agrare de Stat din Moldova, în această toamnă fermierii și comercianții vor înjumătăți aproximativ cantitatea de mere depozitată pe termen lung. În anii precedenți, unitățile de depozitare a fructelor din țară au primit cel puțin 200.000 de tone de mere, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.

Mai mult, ei cred că în condițiile meteorologice și economice din 2022, chiar și cantitatea de 100.000 de tone de mere pentru vânzare în stare proaspătă, va fi un rezultat bun. Pentru că, în opinia lor, producția brută efectivă de mere din Moldova în acest an este puțin probabil să depășească 420-430 mii tone. Aceasta este una dintre cele mai modeste prognoze.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA și Asociația Moldova Fruct au estimat recolta de mere din 2022 la 480 mii tone. În 2021, conform statisticilor, în țară au fost produse 660 de mii de tone de mere.

Vremea de la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie are, de asemenea, o influență majoră asupra recoltării acestor fructe. Pe de o parte, datorită alternanței zilelor ploioase și însorite, precum și a fluctuațiilor mari dintre temperatura aerului de noapte și cea din timpul zilei, soiurile de mere roșii târzii (Champion, Idared etc.) au avut șansa să capete o culoare bună. Dar, pe de altă parte, umiditatea crescută în perioada premergătoare recoltării și în procesul acesteia împiedică depozitarea pe termen lung a produselor.

În consecință, proprietarii de depozite de fructe, aparent, vor fi mai stricți în ceea ce privește procesul de acceptare a merelor pentru depozitare.
 
loading ...