TEHNICI DE AGRICULTURĂ DE PRECIZIE: Practici utile pentru fermieri

11 jun 2024
În cadrul sesiunii din 11 iunie, fermierii participanți în cadrul Laboratorului de Inovații în Agricultură au asistat la lecția teoretică cu tema: „Tehnici de agricultură de precizie”. Mentorul, Sergiu Smocinschi, agronom, specialist în agricultura digitală, a vorbit despre eficiența tehnologiilor digitale în procesul de monitorizare a umidității, temperaturii și de prognozare a bolilor și dăunătorilor.
 
Agricultorii s-au familiarizat cu soluțiile IoT de monitorizare, modul în care acestea îi pot ajuta să economisească resurse, să prevină atacul bolilor și să ia decizii corecte în timp util. Au fost abordate subiecte interesante și utile atât pentru producătorii în câmp deschis, cât și pentru cei care cresc legume în spațiu protejat: provocările din câmp și din sere.
 
Impactul digitalizării agriculturii este creșterea eficienței și productivității. Noi trebuie să facem concurență produselor din export, să reducem costurile pentru a fi competitivi pe piață. Reducerea produselor fitosanitare înseamnă și un produs de o calitate mai înaltă. Asta este posibil, sunt deja rezultate bune în această direcție unde s-a reușit o reducere cu 35% de utilizare a pesticidelor. Toate instrumentele despre care discutăm astăzi vă vor permite să luați decizii mai asumate, a explicat Sergiu Smocinschi.


 
Sesiunile de instruire nu sunt doar surse de informații teoretice pentru participanți. Fermierii participă activ la discuții, expun problemele cu care se confruntă și, împreună, identifică soluții. Iată câțiva dintre participanți:
 
Sunt Tatiana Cherdevară, împreună cu soțul, gestionăm o afacere de familie în domeniul agriculturii. Creștem roșii, varză, vinete, ceapă. Creștem răsadul în seră, iar legumele le creștem în câmp deschis. Realizăm producția pe piața locală. Avem câmpurile în satul Hlinaia, raionul Edineț. Este interesant pentru noi să participăm la acest program atât pentru informațiile transmise de mentori, cât și pentru comunicarea cu alți colegi din sector.
 
Sunt Veronica Miron din raionul Anenii Noi, satul Țînțăreni. Suntem producători de legume începători. De asemenea, tot ce înseamnă digitalizarea agriculturii este un domeniu nou pentru noi. Suntem interesați să ne informăm și să ne dezvoltăm.
 
Sunt Glina Lefter, cultiv legume de o perioadă mai mare de 20 de ani. Creștem legume și verdețuri pe tot parcursul anului. Cumpărătorii noștri sunt vizitatorii târgurilor și ne cunosc deja, noi optăm pentru calități gustative înalte în favoarea cantităților mari de produse. Cultivăm roșii, castraveți, păstăi, diferite soiuri de ardei. Ne place să experimentăm și să testăm tot ce este nou pe piață: soiuri, hibrizi, tratamente. Am avut și situații mai puțin plăcute în timpul experimentelor. De exemplu, am testat capcane cu feromoni pentru tuta absolută la roșii și din cauza lor am pierdut în acel an recolta. Dar, cât trăim, învățăm, cu acest scop suntem prezenți și la programul de mentorat.


 
De asemenea, la sesiune au fost prezenți și alți mentori din cadrul programului, și Andrei Gheorghița, lector universitar UTM. Interacțiunea dintre specialiști, mediul academic și producători a permis crearea unei discuții productive, a unui schimb de experiență util pentru toate părțile implicate.

Următorul modul va fi dedicat subiectului „Instrumente AI pentru agricultură”.
 
„Laborator de Inovații în Agricultură” este organizat de Technovator și AGROMEDIA.md, cu suportul Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și RuralăMinisterul Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.
 
Inovăm procesele, exportăm rezultatele!
loading ...