ȚELINA: Proprietăți și beneficii. Preparare și utilizare

15 dec 2023
Cât de benefică este țelina?

Ţelina se numără printre cele mai vechi rădăcinoase utilizate în medicină. Este considerată datorită proprietăţilor sale terapeutice, un excelent remediu natural pentru afecţiunile sistemului nervos, afecţiuni oculare, nefrita cronică, ulcere varicoase, pietre la rinichi, reumatism, gută, tuse şi răguşeală. De asemenea, ţelina este recomandată în tratarea obezităţii, a afecţiunilor bucale şi în echilibrarea digestiei. Seminţele ţelinei au efecte antireumatice şi antiinflamatorii, diuretice, antispasmodice şi sedative.
 
Sucul din această plantă este cel mai utilizat în medicina complementară fiind folosit în hidropizie, gută, predispoziţie spre reumatism şi spre supraponderalitate, afecţiuni pulmonare cronice, pierderea poftei de mâncare şi în multe boli deficitare. De asemenea, sucul de ţelină este un diuretic extrem de puternic. Prin urmare, nu trebuie consumată dacă aveţi probleme acute grave la rinichi.
 
Pe de altă parte, ţelina sub formă de ceai poate fi utilizată şi în diverse afecţiuni ale pielii. Sub formă de decoct este recomandată în bronşită şi ca sedativ pentru stările de nervozitate. De altfel ţelina ajută şi la creşterea potenţei sexuale. Conţine psoraleni care pot preveni psoriazisul. Previne apariţia atacurilor de inimă şi cerebrale reducând tensiunea şi colesterolul. Previne apariţia psoriazisului.
 
Ţelina este un vechi remediu pentru scăderea tensiunii arteriale. Compuşii din ţelină scad concentraţia de hormoni ai stresului. O tulpină de ţelină consumată înainte de culcare determină un somn liniştit. Mai nou la Universitatea din Chicago s-au făcut cercetări care au confirmat că ţelina conţine substanţe care echilibrează presiunea sângelui (prin relaxarea vaselor de sânge).

Compoziția și proprietățile țelinei

Compoziţie chimică: protide, hidraţi de carbon, multe săruri minerale, printre care sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, zinc, ulei volatil bogat în compuşi triterpenici, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, PP. Se folosesc atât frunzele cât şi rădăcina preferabil crude sau verzi, în caz contrar uscate, dar în nici un caz la tratamente nu se fierb sau nu se prelucrează termic. Se pot folosi frunzele, rădăcinile şi seminţele.
 
Țelina: Utilizări. Preparare şi administrare:
  • Rădăcina sau frunze proaspete de țelină se adaugă la orice salate şi se consumă crude, cât mai multe pe zi în afecţiunile de mai sus.
  • Sucul de țelină se poate consuma în amestec cu alte sucuri de legume sau fructe, consumându-se câte 300 ml pe zi. Este preferabil să se consume înainte de mesele principale cu 15 minute.
  • Praf din plantă: (rădăcina sau frunzele) se vor măcina cu raşniţa de cafea şi se va pune sub limbă o linguriţă de praf de 3 ori pe zi. Se ţine timp de 10 minute, după care se înghite. Se va lua înainte de mesele principale cu 30 minute.
  • 2 linguriţe de plantă (frunze) mărunţite se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
  • 1 linguriţă de rădăcină mărunţită de țelină se va pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
  • 1 linguriţă de seminţe măcinate de țelină se pun la 250 ml apă. Se fierb 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
  • La 1 litru de vin de bună calitate se va pune în el 4 linguri de plantă mărunţită. Se va lăsa timp de 8 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară după 15 zile. Se poate lua 1 linguriţă de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de mesele principale Se va lua diluat cu puţină apă.
  • La 500 ml oţet alimentar se vor pune 3 linguriţe de plantă mărunţită. Se ţine apoi timp de 10 zile, după care se strecoară. Se poate apoi folosi la afecţiunile pielii cu mâncărimi.
 
Unguente: se fac din planta măcinată în amestec 1/1 cu diferite grăsimi (unt, margarină, vaselină, untură de porc nesărată) se aplică extern în strat subţire. Se poate şi prin fierbere timp de 3 ore pe baia de apă cu materia grasă apoi se va strecura.
 
 
Uleiuri: se poate pune praf de plantă care se ţine în ulei timp de 4 săptămâni, după care se strecoară sau se poate pune pe baia de apă şi se fierb timp de 3 ore apoi se strecoară în ambele cazuri. Se va pune la 250 ml ulei 50 g plantă.
 
Sucul de ţelină: Pentru a obţine sucul de ţelină verde, se mixează (cu ajutorul mixerului electric) o mână de frunze proaspete, la care se adaugă 6-10 linguri de apă, după care se lasă o jumătate de oră să macereze şi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obţinut din frunze de ţelină nu se ia singur, ci diluat cu suc de rădăcină de morcov. De regulă se ia de 3 ori pe zi câte un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze, diluat în alt sfert de pahar de suc de morcov.
 
Bibliografie: PLANTELE MEDICINALE IMPORTANTE ÎN TRATAMENTELE NATURISTE. Eugen Giurgiu, Octavian Claudiu Giurgiu.
loading ...