TOTUL DESPRE TĂIERILE ÎN VERDE LA CIREȘ. Tehnologie, reguli, cele mai frecvente greșeli

29 jul 2022
Tăierile în verde sau de vară sunt lucrări foarte importante într-o livadă, mai ales în cele superintensive. Prin intermediul acestora se sporesc performanțele pomilor fructiferi pentru anul viitor. Dar ele trebuie efectuate cu respectarea unor reguli stricte și sub ghidarea unui specialist calificat în domeniu.

Care este scopul tăierilor în verde la cireș și cum se fac corect aflăm de la Ghenadie Buciuceanu, specialist protecția plantelor:

Tăierile în verde sunt de importanță majoră, având mai multe avantaje pentru dezvoltarea corectă a pomilor de cireș.

Primul este eliberarea spațiului dintre rânduri, astfel facem coridorul necesar pentru deplasare și efectuarea celorlalte lucrări necesare.

Următorul: în livezile superintensive acoperite cu plasă de protecție, suntem limitați în înălțime și cu ajutorul tăierilor în verde reușim să reglăm creșterea pomului în sus. De la plasă, se recomandă să păstrăm un spațiu de 40 de cm.

Apoi, la soiurile autofertile sau la cele care au risc de supraîncărcare, scurtăm toți lăstarii de un an de zile. Așa mărim diametrul fructului din anul viitor. Pomii au tendința să îndrepte seva către vârfuri, dacă nu scurtăm lăstarii, riscăm să avem multe cireșe pe vârful crengilor, dar mărunte și cu riscul de apariție a bolilor și dăunătorilor.

De asemenea, eliminăm lăstarii verticali sau, cum mai sunt numiți, lăstarii lacomi. Foarte important: Toate tăieturile le facem la cep!



Printre cele mai frecvente greșeli care se fac în timpul tăierilor în verde sunt tăierile la inel, scurtarea prea tare. Pentru a evita infecțiile, nu practicăm tăiatul în lemn mai gros de 1 an de zile, doar foarte rar, dacă avem nevoie să facem coridor. În afară de lăstarii lacomi, mai trebuie eliminați și cei subțiri și cei care cresc în jos. lăstarul subțire niciodată nu va da fructe mășcate.

Tăiatul în verde poate fi efectuat atât manual, cu un foarfece, cât și mecanizat, cu ajutorul unor mașini speciale, dotate cu unelte de tăiat. Mașinile permit efectuarea lucrărilor într-un timp mult mai scurt și cu economisire a resurselor financiare.



Despre tăierile mecanizate și principiile de bază ale acestor lucrări ne oferă mai multe detalii Andrei Vasilache, Agronom:

În livezile noastre, efectuăm aceste lucrări semi-mecanizat. O bună parte din tăieri o facem cu mașina, pentru a micșora cheltuielile de lucru, iar ce rămâne – manual. Tehnologia am învățat-o de la colegii din America.
În ce constă procesul: oprim creșterea lăstarului de un an, lăsând doar a treia parte din el pentru a direcționa energia pomului spre diferențierea mugurilor de rod. La baza lăstarului, 3, 5 muguri au șansa de a da rod.
Lucrările se efectuează în livezile unde este creștere intensă, mai mult de 50 de cm, dacă sunt până la 30 de cm, sigur, nu are rost să intervenim. Dar creștere trebuie să fie. Dacă ea lipsește, e semn că ceva nu a fost făcut corect, nu a fost respectată tehnologia. Tăierile în verde la cireș se fac în a doua jumătate a lunii iulie, luna august.

Mașina pe care o folosim pentru tăierea mecanizată se utilizează și la alte lucrări. Ea este concepută pentru a efectua tăierile de contur în livezile intensive. Sunt diferite tipuri de astfel de mașini: cu lamă și cu disc. Noi o utilizăm pe cea cu lamă. Cele cu disc sunt mai mult pentru livezile mai viguroase, pentru a tăia crengi cu volum mai mare.



De asemenea, tăierile de vară la cireș stimulează și înflorirea mai târzie a pomilor. De asemenea, se recomandă formarea coroanei la cireș preponderent prin operații în verde. În perioada de repaus, tăierile de formare a coroanei sunt numai de corecție. Tăierile în uscat, în livezile de cireș vor fi efectuate în luna martie.
loading ...