Digitalizarea ÎMM-urilor și dezvoltarea mecanismelor care vor minimaliza efectele crizei pandemice actuale a fost mesajul pe care ODIMM l-a prezentat la cea de-a zecea ediție a celui mai important forum dedicat industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) – „Moldova ICT Summit”. Potrivit Organizației, transformarea digitală va deveni principala resursă salvatoare în ulterioarele situații de criză.
În context, prin susținerea digitalizării ÎMM, ODIMM își propune să stimuleze utilizarea noilor tehnologii digitale de-a lungul întregului proces de gestiune a afacerii. Vorbim despre instruirea antreprenorilor în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale, inclusiv implementarea platformelor de comerț electronic („e-Commerce”), accesul nelimitat la educație antreprenorială gratuită în mediul digital și încurajarea introducerii celor mai inovative soluții digitale pentru eficientizarea proceselor de lucru.
Primul pas a fost făcut prin lansarea și implementarea Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM, prin intermediul căruia peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare al afacerilor. În același timp, peste 500 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 280 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.
Ce înseamnă Academia Virtuală a Antreprenorilor?
Pe viitor, pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, ODIMM a dezvoltat Programul de Transformare Digitală a IMM, care urmează să fie lansat până la sfârșitul anului 2021.
O inițiativă ambițioasă este și Academia Virtuală a Antreprenorilor, dezvoltată cu suportul Uniunii Europene. Academia este o platformă online de tip e-Learning, destinată antreprenorilor pentru a asigura accesul gratuit la module de instruire online, webinare și resurse de învățare cu privire la planificarea afacerilor, analiza pieței, managementul echipei, management financiar, vânzări și marketing online, etc.
Agenda ODIMM mai prevede, lansarea până la sfârșitul anului 2021 a Programului Național de Suport pentru Re-tehnologizare, care va oferi suport pentru modernizarea / re-echiparea tehnică a IMM-urilor. Pentru perioada următoare este planificată crearea, în premieră pentru Moldova, a unui Hub de Inovații Digitale pentru a spori competitivitatea ÎMM-urilor locale. Acest hub, creat cu suportul UE va permite accesul la inovații și un flux continuu de cunoștințe între sectorul privat și cercetători, mediul academic, autoritățile publice, corporații, investitori și alți actori importanți, astfel încât să permită generarea soluțiilor moderne de dezvoltare a afacerilor prin utilizarea tehnologiilor digitale.