TRANZIȚIA LA ECONOMIA VERDE, NECESARĂ ȘI AVANTAJOASĂ PENTRU OAMENI ȘI BUSINESS

09 jun 2023
Tranziția la economia verde a tării noastre este nu doar necesară, ci oferă și avantaje considerabile pentru populație și agenții economici. Este ideea principală exprimată de participanții la discuția publică „Tranziția spre economia verde: obligație sau oportunitate pentru mediul de afaceri din Moldova?”, desfășurată vineri, 9 iunie, la Chișinău de AmCham Moldova.

Marcela Lefter, CEO Sedera (din numele companiei Qair), președintele Comitetului pe tranziție verde în cadrul AmCham Moldova:
„Țara noastră are angajamentul să atingă împreună cu întreaga lume anumite ținte privind reducerea emisiilor de carbon adoptate prin directivele europene. Dacă în prezent acest lucru are loc mai mult pe bază voluntară, în curând el va deveni obligație și cu cât mai repede oamenii și companiile se vor antrena în aceste schimbări, cu atât le va fi mai ușor să se adapteze la noua realitate.”

Mila Malairău, director executiv al AmCham Moldova:
„Pornind de la importanța acestei tranziții, companiile autohtone pot propune și obține unele facilități și stimulente în procesul elaborării și perfecționării cadrului normativ privind politicile bugetar-fiscale.”

Irina Apostol, dezvoltator al Sistemului informațional de management energetic la Green City Lab:
”Sistemul la care se lucrează în prezent va conține o bază de date cu toate clădirile publice și va permite să se cunoască gradul de eficiență energetică a fiecăreia din acestea. Întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de susținere financiară din partea statului, inclusiv nerambursabilă, pentru retehnologizare și eficiență energetică și este important să se știe de acest lucru și ca asistența să fie valorificată.”

Tatiana Țugui, director executiv al AO PRO MEDIU:
”În țara noastră procesul de tranziție la economia verde este foarte lent, deși există puțin timp pentru a schimba lucrurile. De exemplu, legislația internațională este orientată spre stabilirea unui mecanism de  responsabilitate extinsă a producătorului pentru managementul deșeurilor ca parte a procesului de tranziție spre o economie circulară.

În ultimii aproximativ 20 de ani, omenirea a promovat consumul și s-a orientat spre inventarea unor bunuri și servicii de scurtă durată, iar acum e timpul să fie regândit circuitul economic și să se pună accentul pe produsele reparabile, renovabile.”
 
Ludmila Andronic, director afaceri corporative la Efes Moldova:
”O tranziție spre economia verde înseamnă, pe de o parte, investiții mari, uneori greu de suportat pe termen scurt, dar care au efect economic în timp. Sunt investiții care se recuperează, iar dacă se ține cont de modul în care cresc costurile la energie și la materia primă, calculele arată că aceste investiții sunt recuperate într-un timp tot mai scurt și mai scurt și, deci, ele sunt eficiente din punct de vedere economic.”

Această activitate a fost desfășurată cu suportul proiectului "Tehnologiile Viitorului", finanțat de USAID, Guvernul Suediei, și Ambasada Britaniei în Moldova.
 
loading ...