TREI MOTIVE DIN CARE PEPENII VERZI SE VOR IEFTINI. Care sunt acestea, afli AICI

19 jul 2021

Sezonul 2021 al pepenilor verzi la noi în țară a început la începutul lunii iunie, cu o săptămână mai devreme decât anul trecut. Destul de surprinzător, având în vedere trecrea bruscă „de la iarnă la vară”, temperaturile ridicate și seceta de la mijlocul primăverii lui 2020. Anul acesta operatorii pieței explică începutul timpuriu al pepenilor și tărtăcuțelor prin „importuri atipice” din Turcia și Balcani. Și asta pentru că în ceilalți ani principalul furnizor de pepene verde către consumatorii din R. Moldova era Ucraina, țara care ne hrănește cu legume/fructe cu coajă verde și miezul roșu decenii la rând, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.  
 
În același timp, nivelul prețurilor de pornire, 14-16 lei/ kg, a fost mai mic cu 2-3 lei per kg decât anul trecut. De la mijlocul lunii trecute și până la sfârșitul celei de-a doua decadă a lui iulie prețurile s-au menținut la 4, 50-6 lei/kg, ceea ce înseamnă mult mai scump decât prețurile sezonului trecut din aceeași perioadă a verii. Cu toate acestea, operatorii pieței de fructe și legume din Moldova presupun că în viitorul apropiat prețurile la pepeni verzi vor scădea semnificativ. Există, cel puțin, trei motive.
 
În primul rând, în urmă cu mai bine de o săptămână, au apărut pe piața locală pepenii verzi autohtoni crescuți în câmp deschis. În zilele următoare în Moldova se așteaptă ploi și scăderi ale temperaturii, ceea ce va grăbi creșterea accelerată a produsului de care vorbim. În plus, în perioada care vine, deși cu o mică întârziere, vor demara livrările angro de pepeni din Herson. Drept urmare, pe piața moldovenească vor apărea mult mai multe produse, iar prețurile pentru acestea vor scădea cu siguranță.
 
În al doilea rând, în Moldova în ultimii doi ani se atestă un fenomen de extindere a suprafețelor agricole pentru legume și pepeni. În același timp, alături de cultivarea legumelor de pe lângă casă, care asigură creșterea principală a terenurilor agrare, țara păstrează regiuni specializate în mod tradițional în cultivarea pepenilor verzi, plantați pe surafețe destul de mari: Anenii Noi și Hâncești în Centru, la Nord - Sângerei etc.
În al treilea rând, producătorii au observat o scădere a cererii interne  pentru aproape întreaga gamă de fructe și legume care se menține de  câteva săptămâni. Consumatorul este hotărât să aștepte până în ultimul moment pentru a beneficia de reduceri de preț.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

TREI MOTIVE DIN CARE PEPENII VERZI SE VOR IEFTINI. Care sunt acestea, afli AICI

TREI MOTIVE DIN CARE PEPENII VERZI SE VOR IEFTINI

Care sunt acestea, afli AICI

TREI MOTIVE DIN CARE PEPENII VERZI SE VOR IEFTINI. Care sunt acestea, afli AICI

loading ...