TU ȘTII CE RESPIRI? Ce calitate are aerul din R. Moldova și unde se află cele mai poluate zone, afli AICI

10 feb 2021

Un studiu pentru cartografierea poluării aerului în Chișinău și în întreaga țară, în perioada instituirii măsurilor de restricție, generate de Covid, a fost realizat de PNUD în colaborare cu Agenția Spațială Europeană.
Calitatea aerului este influențată, inevitabil, de factorul uman, transport,  producția industrială și sursele naturale de poluanți, iar evoluția istorică demonstrează că poluarea aerului a crescut în timp, mai ales în zonele dens populate și industriale. În urma studiului, o concentrație mai mare de poluanți a fost observată doar în Capitală și în apropierea centralelor electrice mari. 
 
Situația generală a poluării aerului în Moldova s-a dovedit a fi una favorabilă, comparativ cu alte țări europene (și în special în contextul COVID-19), inclusiv Ucraina, România și altele.
 
Echipa de cercetare a folosit datele obținute prin satelit, furnizate de Sentinel 5P – bazat pe o tehnologie de ultimă oră, dotat cu cele mai inovative utilaje pentru măsurarea presiunilor atmosferice, care permite  analiza principalilor poluanți atmosferici: ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), pulberi în suspensie (PM10 și PM2.5).
Cercetătorii au ajuns la unele concluzii de bază. Așadar, per general,  nivelul de poluare a aerului în Moldova, văzut din spațiu, este relativ scăzut, aflându-se în mare parte în limitele ghidului privind calitatea aerului al Organizației Mondială a Sănătății.
 
Monoxidul de carbon, un gaz letal
 
Concentrațiile de dioxid de azot în Moldova sunt în general scăzute. Acest poluant atmosferic provine în principal de la autoturisme și alte autovehicule, de asemenea, rafinarea petrolului și metalelor, producerea de electricitate, industria ușoară și alimentară. Acesta afectează rezistența sistemului respirator la infecții bacteriene și virale. Au fost constatate valori ridicate la Chișinău și în jurul acestuia, în raza graniței cu Ucraina, în special acolo unde este amplasată centrala electrică Cuciurgan, dar și în jurul municipiilor Tiraspol și Rîbnița. Regiunile Chișinău, Bender și Bălți au cele mai ridicate niveluri medii de poluare cu dioxid de azot. Valorile dioxidului de sulf sunt, în general, scăzute în toată țara, cu o creștere modestă doar în jurul capitalei. Acest poluant este în mare parte legat de centralele electrice pe bază de cărbune, procesele industriale sau alte activități de ardere a combustibililor fosili. Potrivit cercetării, cantitatea de dioxid de sulf în aer atinge cote maxime în perioada de iarnă, crescând de obicei de la cinci la zece ori în comparație cu vara, din cauza sezonului de încălzire. În ceea ce privește impactul asupra sănătății, expunerea scurtă la o concentrație ridicată de dioxid de sulf poate provoca dificultăți respiratorii grave (cei mai afectați sunt bolnavii de astm, copiii, persoanele în etate și cele cu boli respiratorii cronice), în timp ce expunerea îndelungată la o concentrație scăzută poate duce la infecții ale căilor respiratorii.
 
Monoxidul de carbon este distribuit uniform în toată Moldova, iar în regiunile Bender, Cahul, Glodeni și Chișinău se înregistrează cele mai mari concentrații medii. Poluarea din zona Cahul se explică prin prezența în imediata apropiere a celei mai mari fabrici siderurgice românești (Combinatul Siderurgic Galați). Monoxidul de carbon este un gaz toxic, letal în concentrații mari, afectând sistemele respiratorii și cardiovasculare. La concentrații relativ scăzute, provoacă dificultăți de respirație, capacitate fizică redusă, migrene, greață, printre alte simptome.
 
Pentru a diminua nivelurile globale de poluare și impactul acestora asupra sănătății umane și a calității vieții de zi cu zi, se recomandă reducerea centralelor pe bază de cărbune și a subvenționării combustibililor fosili, dar și axarea pe obiectivele economiei verzi și a programelor destinate realizării acestora. 
 
În timp ce poluarea nu este întotdeauna vizibilă cu ochiul liber, ea este totuși impregnată „picătură cu picătură” de corpurile umane, până la un punct în care nu mai există cale de întoarcere.
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România

28 jan 2022

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

28 jan 2022

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR DIN MOLDOVA au vizitat fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș

28 jan 2022

Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022

TU ȘTII CE RESPIRI? Ce calitate are aerul din R. Moldova și unde se află cele mai poluate zone, afli AICI

TU ȘTII CE RESPIRI? Ce calitate are aerul din R

Moldova și unde se află cele mai poluate zone, afli AICI

TU ȘTII CE RESPIRI? Ce calitate are aerul din R. Moldova și unde se află cele mai poluate zone, afli AICI

loading ...