UN DISTRIBUITOR DE SEMINŢE DIN MOLDOVA - ACȚIONAR MAJORITAR LA O COMPANIE DE PROFIL DIN ROMÂNIA

02 jan 2023
Un distribuitor de snack-uri şi seminţe din Moldova a investit 1,5 milioane de euro într-o companie de profil din România. Este vorba despre Grupul Hellas din țara noastră care şi-a mărit deţinerea la Golden Foods Snacks din România, companie ce produce snack-uri şi seminţe sub brandul Elmas, transmite AGROMEDIA, cu referire la Mold Street.

Golden Foods Snacks este un producător de snack-uri sărate, seminţe, alune şi fructe deshidratate, cu o fabrică la Filipeştii de Pădure din România, iar Hellas Group, este un vânzător en-gros al brandurilor Pepsico, Lay’s, Doritos, Elmas şi 7 Days, cu sediul la Vatra, Chişinău.

Cu o participaţie de 38%, Hellas Groups, controlat de familia Mitzalis, devine astfel acţionar majoritar la Golden Foods Snacks.

Operaţiunea s-a realizat prin emiterea de acţiuni noi, mai exact 728.700 de acţiuni ordinare, nominative, indivizibile, cu o valoare nominală de 10 lei pe unitate. În consecinţă, capitalul social a crescut la circa 2,9 milioane de acţiuni, respectiv de la 21,65 milioane de lei la 29 milioane de lei româneşti, potrivit unui raport publicat la BVB.

În urma majorării, participaţia Hellas Group a urcat de la 15% la 38% din totalul acţiunilor Golden Foods Snacks. Deţinerea grupului GF Holding Limited – care, anterior operaţiunii, era acţionar majoritar – s-a redus de la 47,4% la 33,8%, în vreme ce participaţia companiei Golden Brands Limited a coborât de la 37,6% la 28,12%. GF Holding şi Golden Brands sunt înregistrate în Regatul Unit, respectiv Cipru.

Respectiva majorare a avut loc după ce Golden Foods, a achiziționat în toamna anului 2022, producătorul de panificație si patiserie Derpan din judeţul Galaţi, Fondat de familia Ancuţa în 2001. Achiziţia a fost aprobată de Consiliul Concurenței din România.

De notat că subscrierea a fost raportată şi înregistrată în luna noiembrie 2022, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din România, fiind a opta ca mărime din această lună, fapt ce a propulsat Republica Moldova, pe locul 10, în clasamentul investitorilor după valoarea capitalului social înregistrat prin menţiuni de majorare a capitalului.

Hellas Group activează din anul 1995 în Republica Moldova şi a avut în 2021 o cifră de afaceri de 116,6 milioane lei moldoveneşti în creştere cu aproape 17% faţă de 2020, şi un profit de 18,7 milioane lei, în scădere cu 16% faţă de anul precedent.

 
loading ...