UNTUL GHEE: Ce este, cum se prepară, cum îl utilizăm? Beneficii

23 oct 2023
În Ayurveda, ghee este considerat a fi „dăruitorul vieții”. În afară de efectul său hrănitor asupra organismului, promovează sănătatea mentală, inclusiv intelectul și înțelepciunea. Se spune că dacă untul Ghee este păstrat mai mult timp, devine terapeutic mai eficient.
 
Beneficile untului Ghee sunt nenumărate. Acționează benefic asupra sistemului nervos, stimulează digestia, îmbunătățește memoria, crește rezistența organismului, întărește sistemul imunitar, ajută la protejarea și îmbunătățirea vederii.
 
Nu conține lactoză și cazeină datorită procesului de preparare specific, deci poate fi consumat și de cei care au intoleranță la cazeină și lactoză. Fiind compus 100% din acizi grași (majoritatea fiind acizi cu catena scurtă), ghee nu este “înmagazinat” de organismul uman, ci este consumat imediat.
 

Cum se prepară untul Ghee?

Ghee se obține înlăturând, prin intermediul căldurii, masa proteică a laptelui. În timpul fierberii partea solidă se separă de cea lichidă, iar spuma care se formează la suprafață va fi înlăturată, astfel încât la sfârșitul preparării se va obține un unt fără impurități (impurități formate de lactoză și proteinele conținute de lapte).
 
Untul Ghee: Rețeta
  1. Încălziți untul proaspăt, nesărat, într-o cratiță cu fund gros, la foc foarte mic mic. Topiți-l.
  2.  Mențineți temeratura scăzută.
  3. După ce apa din unt s-a evaporat complet, untul va avea tendința de a face spumă. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Ghee-ul va fi gata când părțile solide se separă de ulei. Fieberea durează cel puțin 20 minute.
  4. Înlăturați cratița de pe sursa de căldură.
  5. Se scurge uleiul lichid produs din unt printr-un tifon cu ajutorul unei strecuratori, fără a deranja sedimentul.
  6. Depozitați ghee-ul într-un recipient din sticlă.
 
• Timpul de fierbere poate varia în funcție de cantiatea și calitatea untului.
• Când este rece, ghee se solidifică complet; se topește atunci când este ținut la cald. La temperatura moderată, rămâne în stare semi-solidă cu câteva cristale în el.
• Poate fi depozitat atât la frigider, cât și la temeratura camerei.
• Deoarece ghee este anhidru, nu este predispus la alterare microbiologică. Însă este recomandat să se folosească recipiente pentru depozitat sterile și închise etanș.
 

Untul Ghee: Proprietăți

Ghee păstrează mai multe vitamine și nutrienți datorită preparării la temeratura scăzută si timp indelungat. Mai exact, ghee este o sursă de vitamina E, vitamina A, antioxidanți și alți compuși organici, mulți dintre aceștia putând fi defalcați sau distruși dacă sunt fierți la temperatura mai mare.
 
• Intăresc sistemul imunitar al organismului și crește rezistența la boli. Acestea completează celulele pierdute și ajută la producerea de celule noi
• Nu crește colesterolul și nu favorizează întărirea arterelor
• Hidratant și hrănitor pentru piele și păr
• Imbunătățește memoria și funcția mentală, întărește corpul, favorizează longevitatea și frumusețea, protejează organismul de diverse boli. 
• Ghee este bogat în acizi grași saturați, care pot face față temperaturilor ridicate fără a se deteriora.
• Ghee, în special când provine din laptele vacilor hrănite cu iarbă, conține cantitati importante de vitamine solubile în grăsimi A, D, E și K.
• Sursă de acizi grași numiți acid linoleic conjugat (CLA). CLA ajută la scăderea în greutate. Cel mai frecvent, persoanele care utilizează acid linoleic conjugat doresc să piardă kilograme în plus și să aibă mușchii mai vizibili și mai bine definiți. Fiind totuși o grăsime densă în calorii, ar trebui consumată cu moderație.
• Ghee este foarte bun pentru eliminarea toxinelor (împiedică acumularea de toxine numite „Ama” în medicină Ayurveda) și echilibrează Pitta Dosha cu Vatta.
 

Cum folosim untul ghee?

Este folosit pentru gătit, prăjit și, de asemenea, ca însoțitor pentru preparate. Datorită punctului de ardere ridicat, poate fi folosit cu succes în preparatele culinare. Este un ingredient foarte nutritiv. Adăugarea unei lingurițe de ghee la orez, oferă preparatului o aromă deosebită.
 
Cantități mici de ghee sunt bune pentru a asezona legumele (nu pentru prăjirea în profunzime). Ghee nu acționează la fel de bine ca untul în coacere – pâinea și deserturile au nevoie de umiditate și de părțile solide din lapte, care se regăsesc în untul obișnuit. În cazul în care obișnuiați să faceți legume cu unt sau cu cartofi copți, ghee este o alegere mai bună.

Sursa: Forbalance
loading ...