Urzica și leurda sau usturoiul sălbatic sunt primele plante care aduc primăvara pe masa noastră. Acestea au o mulțime de proprietăți curative și sunt o adevărată bombă de vitamine, exact de ce are nevoie organismul la început de primăvară, perioada avitaminozelor. Atât urzicile, cât și usturoiul sălbatic sunt un remediu ieftin și ușor de găsit în pădurile din țară sau la piață, dar lista de proprietăți ale acestora este una impresionantă. Numărându-se printre cele mai vechi plante medicinale, ele sunt un remediu ideal pentru detoxifierea organismului.
Urzica este o plantă care merită să fie băgată în seamă, aceasta reglează circulația sângelui, ajută la eliminarea acidului uric, astfel sângele și ficatul sunt curățate de toxinele care se acumulează peste iarnă. Toate părțile plantei au proprietăți terapeutice.
Leurda are toate calitățile usturoiului, pe care îl și depășește, conține mai multe substanțe terapeutice, este mult mai eficientă în tratarea multor boli. Are un puternic efect purificator al întregului organism.
Expertul în sănătate publică, Luminița Suveică, doctor în medicină, conferențiar universitar la catedra „Medicină de familie”, USMF „Nicolae Testemițanu”, medic endocrinolog-nutriționist ne-a explicat care sunt proprietățile acestor plante - minune și de ce este bine să le includem în alimentația noastră.
„Toate plantele verzi sunt foarte importante pentru restabilirea organismului după iarnă, leurda și urzica sunt printre primele plante bogate în vitamine și minerale menite să ne ajute să facem un restart al organismului după o iarnă în care ne-au lipsit multe vitamine. Datorită multitudinii de beneficii ce le aduc organismului nostru, le putem numi „vedetele” lunii martie.
Urzicile conți vitaminele esențiale pentru organism: vitamina A, B, C, K, acid formic, dar și minerale, care au un efect antioxidant puternic, au acțiune antimicrobiană, antiulceroasă, antiinflamatoare dar și de regenerare a organismului.
Leurda este, de asemenea, o plantă miracol care conţine vitamina A, vitamina C, carotenoizi, uleiuri volatile, alicină şi săruri minerale. Este recomandată în hipertensiune, ateroscreloză, scăderea colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, depresie, gută, boli gastrointestinale, paraziţi intestinali și gripă.
De asemenea, atât urzica, cât și leurda vitaminizează organismul, îi asigură mineralele necesare pentru echilibrarea sistemului de apărare al organismului.
Pentru detoxifierea organismului este recomandată salata de leurdă, tocănița din urzici, dar, ca să nu își piardă din nutrienți, în special vitamina C, ele nu trebuie să fie preparate termic.
O altă proprietate importantă a acestor plante este combaterea alergiilor, infecțiilor. Cei care suferă de astenie de primăvară pot face o cură de ceai sau infuzie din frunze de leurdă sau urzici. Tratamentul se face o perioada de 21 de zile și ajută la consolidarea sistemului imunitar, la întărirea sistemului nervos și digestiv, la combaterea insomniei și a viermilor intestinali, la prevenirea si tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, dar și la scăderea nivelului de colesterol rău LDL din organism.
Consumul de leurdă și urzici nu este recomandat persoanelor cu intoleranțe, alergii la aceste plante, persoanelor cu tromboflebită sau alte probleme ale circulației sangvine, după o intervenție chirurgicală. De asemenea, cu prudență trebuie să fie consumate de femeile gravide și mamele care alăptează. Toate persoanele cu maladii cronice, care pot avea acutizări primăvara trebuie să meargă la consultația medicului nu doar în privința bolii, ci și a regimului alimentar recomandat”.