V. BOLEA: Moratoriul nu poate fi instituit. FERMIERII: Continuăm protestul

30 nov 2023
Fermierii protestatari au revenit astăzi, 30 noiembrie în fața guvernului, acolo unde duminică și-au adus tractoarele. Aceștia cer instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, la executarea silită și la inițierea proceselor de insolvabilitate pentru producătorii de cereale și agricultorii afectați de secetă, care au ajuns în incapacitate de plată. Ei își doresc ca acesta să fie instituit printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale.
 
Vladimir Bolea a ieșit dimineață într-un briefing de presă în care a declarat că instituirea moratoriului nu este posibilă.
 
Legislația Republicii Moldova prevede foarte clar că nicio entitate nu poate interveni în relațiile private între doi agenți economici. Ca urmare, ne concentrăm pe lucruri care pot fi făcute, identificăm un cadru legal în baza căruia putem să intervenim cu suport real, a declarat V. Bolea.
 
Ministrul a mai spus că Comisia privind constatarea incapacității de plată a fermierilor colectează cereri de la fermierii afectați de seceta din acest an, pentru a li se acorda ajutor. Până în prezent, 15 agricultori au depus astfel de solicitări. De asemenea, în urma unei analize individuale, urmează a fi susținuți și producătorii de cereale, afectați de prețul foarte mic pentru grâu, porumb, floarea-soarelui.
 
De asemenea, ministrul planifică să se întâlnească cu reprezentanții celor șase bănci care creditează agricultori, urmând să fie întocmită o listă cu agenții economici care au luat credite.
 
Vom face un studiu temeinic, pentru ultimii ani, care a fost situația privind incapacitatea de plată, trimiterea în insolvență etc., pentru a vedea din ce perioadă li se trag problemele. Trebuie să vedem situația pentru fiecare agricultor și să venim cu răspunsuri țintite, a spus Vladimir Bolea.
 
La fel, astăzi, la MAIA a avut loc o ședință cu reprezentanții instituțiilor financiare și cu furnizorii de inputuri pentru a stabili un mecanism de studiere a istoricului de credit al agricultorilor și a aspectelor practice legate de procesul de implementare a restructurărilor. Acest pas va ajuta Comisia privind constatarea incapacității de plată a fermierilor să evalueze riscurile asociate falimentului.
 
Instituțiile financiare susțin că ponderea creditelor bancare în portofoliul agricol variază între 10% și 40% de la o bancă la alta. Totodată, declară că băncile monitorizează portofoliile de creditare agricolă, iar în cazul agricultorilor aflați în dificultate de plată, se vine în întâmpinarea lor și se găsesc soluții viabile, pentru a exclude riscul de litigii.

Sursa foto: Radio Moldova
loading ...