VALERIU MIRONESCU: în ramura agro-industrială se simte o criză sistemică

03 jun 2021

Președinte ARPA  “ UniAgroProtect “ Valeriu Mironescu ne-a furnizat un pachet de idei și propuneri, viziune care se referă la îmbunătățirea situației din agricultura Moldovei în ansamblu, situație nu tocmai fericită, dar nici apocaliptică. Domnul Mironescu ne dă de înțeles (fără pretenții de adevăr în ultimă instanță), că este loc pentru mult mai bine, doar că am avea nevoie și de ceva voință, inclusiv politică. Fără agricultură, Moldova rămăne cu doar cu telefonie mobilă de import și cu vreo zece supermarket-uri care ne golesc buzunarele. Prin urmare, importanța ramurii agricole este majoră și strategică pentru țară. Lucrul acesta trebuie să-l înțeleagă fiecare partid, fiacare oficial cu pretenții de conducător.    
 
  Așadar Valeriu Mironescu, teze agro-industriale reformatoare
 
  • În Complexul Agroindustrial al Republicii Moldova  sunt  antrenați puțin peste         350 mii de angajați, dar ținînd cont și de conexiunile interramurale, această cifră alcătuiește peste 600 mii de oameni. Acest lucru relevant, reflectă importanța ramurii agricole pentru întreaga economie națională. Cu toate acestea, astăzi în ramură se simte o criză sistemică. Toate segmentele sunt dezechilibrate și de-facto nu funcționează. Situația poate fi catalogată ca o imitație de activitate din partea autorităților de stat.
  • De-a lungul anilor Complexul Agroinustrial și-a perdut funcția de sursă principală financiară a statului, cu desăvîrșire și-a perdut capacitatea de a asigura cu produse alimentare populația R. Moldova. Complexul  legumicol și de procesare a legumelor a dispărut complet. Mii de producători mici și mijlocii, care odinioară asigurau  cu legume întreaga necesitate a consumătorilor din  țară, n-au  rezistat concurenței şi inactivităţii din partea statului și au falimentat în fața importului nelimitat și neregulamentat, monopolizat în special impuși de importatorii din Turcia sau din alte destinații din zonele calde.  După distrugerea producătorilor mici din legumicultură prețurile au crescut de 3-4 ori față de perioada asigurată de producătorii autohtoni. Același lucru se atestă și în alte ramuri de producere  (carne, lapte, apicultură, horticultură, agricultură conservativă, acvacultură, ovine și caprine, viniviticultura). Fiecare ramură are istoria sa proastă de “succes”. Ministerul de ramură de multe ori  doar  imită o activitate vertiginoasă, așa - numitele reforme în agricultură care, nu sunt altceva  decât acţiuni de moment, de regulă ineficiente.
  • În această ordine de idei, în regim de urgență, este necesar de elaborat și implementat un șir de Programe Naționale, care cardinal ar schimba spre bine situația în Comlexul Agroindustrial și anume
  1. - crearea Agenției de Aciziții și Comerț.
  2.  – finanțarea “la chee” a constructiei sistemei de irigatie pentru culturile ce aduc valoare adaugata.
  3. – programul de fertilizare a solului și protecție a plantelor și a mediului.
  4. - programul de Asigurare în agricultură.
  5.  - crearea Agenției Naționale de Repatriere a cetățenilor R. Moldova, motivarea lor prin proiecte agricole.
  6.  – implementarea proiectului pilot a Impozitului unic agricol, testarea lui în toate raioanele R.Moldova (căte trei agenţi economici din fiecare raion).
  7. - schimbarea cardinală a regulilor de subvenționare, excluderea piedicilor intenționat create de așa  numiții agricultori veniți în ramură prin tranzit.
 
Aceste proiecte vitale pentru Țara noastră pot fi implementate și de către Asociația Uniagroprotect și alte Asociații agricole active, dar nu de unii și aceiași «papagali” agricoli, care au slujit cu credință sectele lor politice și vociferau tot ce văd doar pentru dividente personale.
   
Activitatea companiei 60 la sută este bazată pe fluxul obținut din subvenții. Acest lucru a favorizat modernizarea, mecanizarea și automatizarea proceselor tehnologice.
Investițiile subvenționate au fost redirecționate spre renovarea tehnologică a fermei prin achiziționarea echipamentelor pentru furajare, muls și păstrarea laptelui, precum și a softului de monitorizare a cirezii.
 
 
 
Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

VALERIU MIRONESCU: în ramura agro-industrială se simte o criză sistemică

VALERIU MIRONESCU: în ramura agro-industrială se simte o criză sistemică

VALERIU MIRONESCU: în ramura agro-industrială se simte o criză sistemică

loading ...