VAPOARELE CU PRODUSE CEREALIERE DESTINATE TURCIEI AU FOST DEBLOCATE. Valoarea mărfii e de aproape 6 mil. euro
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare ( MAIA ) anunță că navele maritime încărcate cu produse cerealiere din Republica Moldova au fost deblocate în porturile turcești, în urma negocierilor desfășurate între autoritățile naționale și cele ale Republicii Turcia.
În cadrul unei ședințe comune, reprezentantul Instituției responsabile pentru protecția plantelor al Republicii Turcia a confirmat deblocarea încărcăturilor de cereale prin porturile turcești. În context, partea turcă a manifestat deschidere spre colaborare, pentru a remedia situația, însă a reiterat necesitatea completării certificatelor fitosanitare eliberate după data de 10 decembrie 2021 și respectarea standardelor internaționale.
În cadrul ședinței, oficialii MAIA și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA ) au adus mulțumiri autorităților turcești și reprezentanților Consulatului general al Republicii Moldova în Istanbul, pentru implicare, promptitudine și colaborare la soluționarea problemei.
25 mii tone de cca 6 milioane euro
Solicitat de AGROMEDIA, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”
Igor Grigoriev, ne-a declarat următoarele: „Tocmai am fost la ANSA, ieri directorul general, Radu Musteață, a avut o întrevedere online cu Yunus Bayram, reprezentant al Ministerul Agriculturii și Silviculturii, Punctul de Contact al Serviciului Fitosanitar al Republicii Turcia. Situația s-a rezolvat, marfa a fost deblocată.
Cele patru vapoare cu produse cerealiere din RM în câteva zile urmează a fi transbordate și descărcate, în conformitate cu procedurile stabilite de legislația turcă. Ele erau destinate pentru Turcia, care e un hub foarte mare, cumpără și, ulterior, poate face revânzare.
Este vorba despre cca 25 mii tone de produse cerealiere de origine autohtonă, marfă în valoare de aproape 6 milioane euro. Sunt bani vii care se varsă în sistemul financiar, în PIB-ul național, e cash-flow-ul nostru de valută.
Tare vreau să cred că o asemenea situație nu se va mai repeta și am discutat acest lucru și cu dl director ANSA”, ne-a spus dl Grigoriev.