VEȘTI BUNE PENTRU MOLDOVA. Producția agricolă atinge cote maxime

23 mar 2022
Producția agricolă moldovenească a atins cote maxime în anul 2021. Potrivit unei analize prezentate de Veaceslav Ioniță, anul trecut, volumul producției agricole a înregistrat cea mai mare creștere de după independență. Analistul mai menționează că, în 2021, valoarea globală a producției agricole a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 70 de ani, ajungând la 46,1 miliarde lei, în creștere cu 49% față de 2020, fiind o premieră pentru Moldova. Această ascensiune a fost determinată atât de productivitatea mult mai ridicată, cât și de creșterea valorii produselor agricole.

În momentul destrămării URSS, producția agricolă globală în Moldova, în prețuri curente, a fost de 49 miliarde lei, iar cota minimă a fost atinsă în 2000, când producția agricolă globală a constituit doar 26,6 miliarde lei sau de 2,3 ori mai puțin decât în 1985, când aceasta a atins cota maximă.

Începând cu anul 1997, în Moldova producția agricolă era dominată de sectorul individual, caracterizat prin producție naturală, utilizată preponderent pentru consum propriu și cu un grad redus de incluziune economică. Astfel că în 2021, pentru prima dată după 27 de ani, producția agricolă în întreprinderile agricole a depășit-o considerabil pe cea din sectorul individual. Potrivit lui Ioniță, anul 2021 poate fi considerat pe bune anul de cotitură în istoria producției agricole. Este primul an când s-a reușit recuperarea prăbușirii din perioada 1985-2000 și este primul an când producția întreprinderilor agricole a înregistrat o cotă de 58% din totalul producției agricole.

VEȘTI BUNE PENTRU MOLDOVA. Producția agricolă atinge cote maxime

VEȘTI BUNE PENTRU MOLDOVA

Producția agricolă atinge cote maxime

VEȘTI BUNE PENTRU MOLDOVA. Producția agricolă atinge cote maxime

loading ...