VIITORI SPECIALIȘTI ÎN AGRICULTURĂ SE PREGĂTESC PENTRU IMPLEMENTAREA REGLEMENTĂRILOR EUROPENE

05 nov 2024
Studenții de la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului și Facultatea Medicină veterinară, din cadrul UTM învață cum să implementeze reglementările și bunele practici agricole și de siguranță alimentară stabilite la nivel European.
 
Timp de 5 zile, studenții participă la sesiuni de instruire susținute de experți internaționali, unde vor afla detalii despre Politica Agricolă Comună (PAC) și importanța acesteia pentru o agricultură durabilă; cerințele și procedurile europene de siguranță alimentară, aplicabile în toate etapele lanțului alimentar; măsurile necesare pentru a proteja consumatorii și a asigura conformitatea produselor.


 
Participăm zilele acestea la evenimentul cu tema: Introducere în Politica Agricolă Comună a UE (PAC) și standardele UE în domeniul siguranței alimentare. Studenții ce se vor implica activ vor susține un test la final și vor primi certificat de instruire. Este o oportunitate extraordinară pentru noi. Eu îmi propun ca în viitor să activez în structurile internaționale cum sunt FAO, ONU - un vis mare pe care sper să îl pot realiza și acest eveniment este exact ceea de ce am nevoie. În plus, aflăm multe informații interesante despre Acordul de Aderare la UE. Țara noastră fiind în proces de aderare, cu siguranță, în scurt timp ca și specialiști vom avea nevoie de aceste detalii.
 
Ultimii 2 ani de studii la FȘASM sunt foarte interesanți. Avem acces la tot mai multe surse de informare, la tehnologii moderne și inovații din domeniul agriculturii și asta ne bucură. Astfel, vom avea o pregătire temeinică pentru viitoarea activitate ca specialiști în domeniu, a declarat pentru AGROMEDIA Srafim Glutnic, student în anul 4 la FȘASM.


 
Obiectivele cursului sunt familiarizarea studenților cu Politica Agricolă Comună (PAC) și evoluția acesteia în contextul politicilor de mediu și agricultură durabilă; identificarea și înțelegerea standardelor europene de siguranță alimentară, aplicabile în toate etapele lanțului alimentar; discutarea cerințelor și procedurilor de conformitate cu reglementările UE pentru siguranța alimentară și protecția consumatorilor.
 
Este interesant pentru mine să aflu din prima sursă care sunt cerințele UE în domeniul siguranței alimentare. Părinții mei gestionează o companie agricolă, produc fructe și legume pe care le exportă în țările din cadrul UE. Au obținut unele certificări internaționale pentru legume, dar își propun să solicite și pentru fructe. Abia aștept zilele următoare să ajungem la tema certificărilor, a menționat pentru AGROMEDIA Ion Arman, student în anul 4 la FȘASM, UTM.


 
Evenimentul este organizat de către Proiectul Dialogul Moldo-German privind politicile în agricultură. în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei.
loading ...