VINDEAU PRODUSE ALIMENTARE CU TERMEN EXPIRAT ȘI ÎNȘELAU CUMPĂRĂTORII LA CÂNTAR

20 dec 2022
Comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat, înșelarea cumpărătorilor la cântar, activități comerciale ilegale și o serie de alte încălcări au fost din nou identificate de inspectorii ANSA în mai multe unități comerciale din țară. Făptașii au fost pedepsiți cu amenzi și produsele neconforme au fost retrase din comercializare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, informează că întreprind cu regularitate acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legislative de către operatorii din domeniul alimentar, din cadrul unităților de comerț, de alimentație publică, depozite.

Astfel, pe parcursul 01.12.22-16.12.22 au fost efectuate 509 controale. Principalele nereguli constatate de inspectorii ANSA au fost:
  • comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat;
  • încălcarea regulamentelor sanitare;
  • lipsa trasabilității produselor;
  • activitatea în lipsa autorizației sanitar-veterinare/certificatului de înregistrare oficială;
  • marcarea neconformă;
  • lipsa controlului medical şi instruirii igienice a personalului angajat;
  • lipsa informației în limba de stat;
  • înșelare la cântar, respectiv și achitare;
Drept urmare, au fost întocmite 509 procese-verbale de control. Pe numele operatorilor din domeniul alimentar și persoanelor responsabile au fost întocmite  48 procese-verbale cu privire la contravenție administrativă, informează ANSA.

Produsele neconforme au fost retrase din comercializare. Totodată, potrivit Planului de monitorizare al Agenției, pentru investigații de laborator, au fost prelevate probe (apă, produse finite, sanitație).

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri în domeniul legislației protecției consumatorului, consumatorii sunt îndemnați să depună o petiție la Agenție:
email: sesizare@ansa.gov.md
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
telefon: 0(22) 26 46 43
loading ...