VIOREL GHERCIU CĂTRE FERMIERII DIN RAIONUL DROCHIA: “Vrem să vă susținem la procurarea semințelor, a motorinei și fertilizanților”

12 mar 2022
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a întreprins  o vizită de lucru în raionul Drochia. Oficialul s-a întâlnit cu producătorii agricoli și reprezentanții autorităților publice  locale.

În cadrul discuțiilor,  ministru i-a informat pe cei prezenți despre prioritățile Guvernului în dezvoltarea  sectorului  agricol, despre politicile și strategiile ce urmează a fi implementate de MAIA, despre măsurile întreprinse întru susținerea  agricultorilor în perioada de criză.
Participanții la eveniment au adresat o mulțime  de întrebări ce țin de exportul producției agricole, subvenționarea sectorului, asigurarea si reglementarea prețului  la combustibil și fertilizanți, reabilitarea sistemelor de irigare, diversificarea surselor energetice ș.a. Totodată, ministrul Viorel Gherciu,  s-a referit și la principalele modificări privind principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural care au scopul de a moderniza sectorul pentru a fi mai competitiv. De asemenea, a vorbit  despre necesitatea elaborării unui Registru al exploatațiilor agricole, pentru a avea o evidență reală a situației din sector.

“ Ne dorim ca agricultorii să investească în afaceri profitabile, să se  asocieze pentru a beneficia de mai multe facilități  oferite din partea statului, să-și asigure  culturile contra riscurilor de producție. Căutăm noi posibilități de  finanțare prin intermediul partenerilor de dezvoltare, iar în acest an, să vă susținem la procurarea semințelor, a motorinei și fertilizanților. Ne dorim să sprijinim fermierii pentru ca dânșii să obțină plus valoare, să creeze noi locuri de muncă “, a menționat  ministrul  VIOREL GHERCIU.Vizita de lucru din raionul Drochia a continuat în gospodăria unui tânăr fermier din satul Zgurița, care gestionează livezi de cireș, măr, cais. Producătorul a povestit despre tehnologiile implementate, realizările obținute și problemele cu care se confruntă la moment, menționând, că reușește să se descurce. Ulterior, ministrul a vizitat crescătoria de iepuri din satul Chetrosu. Cunicultura este o ramură nu prea dezvoltată în RM, de aceea antreprenorul  consideră că sectorul dat trebuie susținut , inclusiv la impozite.

Reeșind din situația creată pe piața exporturilor și pentru a se familiariza cu situația din sector, ministrul  Viorel Gherciu  a vizitat elevatorul  din satul Sofia. Astfel, specialiștii  de  aici au reliefat problemele cu care se confruntă în procesul de achiziționare și uscare a grăunțelor de porumb, reeșind din condițiile climatice ale anului 2021. Tot la Sofia , oficialul a vizitat și ferma de lapte. Antreprenorul care gestionează gospodăria dată a informat ministrul despre situația în sectorul zootehnic, problemele  privind lipsa  specialiștilor, asigurarea cu nutrețurile necesare, productivitatea animalelor și costurile producției.

Tot aici, ministrul a fost informat despre tehnologiile avansate care sunt implementate în creșterea culturilor agricole pentru a respecta asolamentul, a obține recolte înalte  și calitative.

Problemele abordate în cadrul întâlnirilor cu producătorii agricoli din raionul Drochia se regăsesc  pe agenda  de lucru a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

S-A DAT UNDĂ VERDE LA PESCUIT SCRUMBIE

16 mai 2022

VREME FRUMOASĂ ȘI CALDĂ ÎN TOATĂ ȚARA

16 mai 2022

MAIA, LA CONFERINȚA REGIONALĂ FAO PENTRU EUROPA. Vezi care au fost principalele subiecte

16 mai 2022

CULTIVAREA PLANTELOR MEDICINALE ȘI AROMATICE – O AFACERE PROFITABILĂ

13 mai 2022

DUPĂ 15 ANI, LUCRĂRILE DE CONSTRUCȚIE A CLINICII VETERINARE A UASM AR PUTEA FI FINALIZATE

13 mai 2022

VIOREL GHERCIU CĂTRE FERMIERII DIN RAIONUL DROCHIA: “Vrem să vă susținem la procurarea semințelor, a motorinei și fertilizanților”

VIOREL GHERCIU CĂTRE FERMIERII DIN RAIONUL DROCHIA: “Vrem să vă susținem la procurarea semințelor, a motorinei și fertilizanților”

VIOREL GHERCIU CĂTRE FERMIERII DIN RAIONUL DROCHIA: “Vrem să vă susținem la procurarea semințelor, a motorinei și fertilizanților”

loading ...