VIOREL GHERCIU, DESPRE MĂSURILE PE CARE LE VOR ÎNTREPRINDE AUTORITĂȚILE, ÎN SUPORTUL AGRICULTORILOR

30 mar 2022
Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a vorbit într-un interviu pentru Moldova ORG despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă agricultorii: scumpirea carburanților și fertilizanților și despre pachetul de măsuri anticriză pe care reprezentanții ministerului l-au propus Guvernului pentru aprobare.

La întrebarea: cu cât se va schimba prețul pentru produsele
agricole din cauza scumpirii motorinei, ministrul a spus următoarele:

Nimeni nu poate să facă o prognoză sigură, dar cu certitudine că deja aceste scumpiri vor influența majorările costului final al producției agricole cu circa 20-30%. Rămâne să vedem cum vor evolua prețurile pe parcurs și ce măsuri suplimentare vor fi necesare.

Ministrul a dat asigurări că în țară avem suficienți fertilizanți pentru lucrările de primăvară. Oficialul a anunțat că recent, o bună parte din fertilizanții blocați în Ucraina au ajuns în RM și sunt disponibili pentru agricultori. Potrivit acestuia, foarte curând Moldova va începe să importe material fitosanitare pe cale maritimă din Azerbaidjan, Uzbekistan, Turkmenistan.

Întrebat dacă fermierii care au rămas cu producția de mere în frigidere vor fi cumva susținuți de către stat, ministrul a menționat că în prezent se stabilesc contacte directe, cantități și varietatea soiurilor care ar putea fi acceptate pe piața românească și, probabil, o bună parte din merele moldovenești care sunt acum în depozite vor ajunge pe rafturile celor mai mari rețele de magazine de peste Prut. De asemenea, Gherciu a declarant că și piața de desfacere din Egipt ar putea fi, în timpul apropiat, deschisă pentru producția noastră de mere.

În rest, pentru cantitățile care nu vor fi exportate discutăm despre posibilitatea ca o parte din costuri să fie acoperite de Guvern pentru merele livrate la procesare pe piața locală, a subliniat ministrul.

Viorel Gherciu a vorbit și despre revenirea la programul „Un măr pentru fiecare elev”, potrivit lui, asta se va întâmpla în curând, întrucât programul a fost deja elaborat.
Alt subiect discutat a fost sectorul zootehnic, un domeniu sensibil al agriculturii moldovenești despre care ministrul a declarat:

Dezvoltarea sectorului zootehnic pentru noi este o prioritate și avem o propunere specială pentru asta. Acum rămâne să identificăm resurse ca să impulsionăm aceste investiții. Pentru aceasta, Republica Moldova în următorii doi ani ar avea nevoie de resurse suplimentare de circa 200 de mln de euro. 

Întregul interviu cu Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare îl puteți citi AICI
loading ...