VOM AVEA MAI PUȚIN PORUMB SAU ORZ. Care este motivul și ce spun experții
Am putea avea mai puțin porumb sau orz. Mai mulți agricultori au anunțat că vor renunța să le mai cultive din cauza pierderilor suportate în urma condițiilor climaterice din anul 2020.
Experții bat alarma și spun că statul trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru redresarea acestui sector. În caz contrar, vom ajunge dependenți de produsele de import.
Tudor Chiriac din Străşeni este agriculturor de mai bine de 20 de ani. El susține că anul trecut a fost dificil și aproape toți fermierii au rămas fără recolte.
„Porumb am avut și a fost afectat 100%. Am mai avut orz și de asemenea, nu am putut recolta nimic absolut. Cheltuielile le-am putut acoperi doar cu producția de la floarea soarelui”, spune fermierul.
După eșecul din anul trecut, antreprenorul a decis să renunțe la cultivarea porumbului și orzului, iar pe suprafețele agricole va planta muștar.
„În condițiile de lipsă a precipitațiilor, dar tendințele cam așa și sunt și nu cunoaștem dacă se va schimba ciclul climacteric, am hotărât anul acesta să plantăm niște plante cu o perioadă mai scurtă de vegetație”, a mai spus dl Chiriac.
Experții economici susțin că în anul 2020, agricultorii s-au confruntat cu cea mai mare criză din ultimii 30 de ani. În cazul în care statul nu va acorda în continuare atenție acestui sector, există riscul ca producția autohtonă să dispară și ne alimentăm doar cu produse de import.
„Noi practic de 20 de ani suntem la același nivel. Timp de 20 de ani, agricultura nu s-a dezvoltat deloc. Criza din 2020 a arătat politicile falimentare ale statului, incapacitatea guvernanților de a înțelege ce trebuie de făcut în cea mai importantă ramură economică”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert economic.
Directorul Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, susține că, deocamdată, prognozele pentru anul curent sunt mai optimiste comparativ cu anul trecut. Totuși, potrivit lui Mîrzenco, o problemă majoră rămâne faptul că agricultorii nu au suficienți bani pentru investiții.
„Majoritatea fermierilor nu pot să-și permită să procure îngrășăminte, dar mai ales cerealele de grupa întâi, grâul și orzul care, dacă nu vor avea îngrășăminte și minerale potrivit tehnologiei, nu vom avea nici recoltă”, susține Vasile Mîrzenco.
Reprezentanții ministerului Agriculturii declară că în anul 2020, Guvernul a întreprins acțiunile necesare pentru a ajuta agricultorii.
„Cu siguranță, în continuare, ministerul va întreprinde acțiuni și va căuta noi surse de suport pentru agricultori. În anul curent a fost cel mai mare suport din partea statului pentru agricultori de când este Republica Moldova”, a declarat Ecaterina Grigorean, șef al Serviciului de presă MADRM.
Ultimul raport al Biroului Naţional de Statistică arată că producţia agricolă în Republica Moldova s-a redus cu 27 la sută în 2020, comparativ cu perioada anului 2019. Îngheţurile, grindina şi seceta au fost principalii factori climaterici care au afectat recoltele. Situația s-a agravat și pe fond de pandemie.
Sursa: orheitv.md