VOM EXPORTA CEREALE ÎN ROMÂNIA DOAR ÎN BAZA UNEI LICENȚE

04 oct 2023
Importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români și vor fi posibile doar pe bază de licență, a anunțat miercuri ministrul Agriculturii, Florin Barbu. „Protejăm producția românească și munca fermierilor români”, a adăugat acesta, transmite AGROMEDIA, cu referire la Digi24
 
Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români, a scris ministrul pe Facebook.
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se stabilește cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova.
 
În ce condiții va fi posibil exportul de grâu moldovenesc în România?
Mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici români pentru permiterea importului a patru produse: grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și de rapiță. Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizați pentru operațiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfășoară activități în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, creșterea animalelor.
 
Ce produse agricole vom putea exporta în România?
Produsele agricole care pot face obiectul importului sunt următoarele: grâul, porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate și semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.
 
Astfel, potrivit actului normativ, operatorul economic cu sediul și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care intenționează să importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, trebuie să solicite la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale eliberarea autorizației de import, pe baza prezentării unui document din care să reiasă necesitatea de completare stocuri, precum și a altor acte necesare menționate în proiect.
 
MADR, pe baza raportului emis de o Comisie de autorizare, eliberează autorizația de import, după validarea de către autoritățile române a informațiilor prezentate de operatorii care solicită autorizarea. Comisia este compusă din următorii reprezentanți: a) un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală; b) un reprezentant al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor; c) un reprezentant al Autorității Vamale Române; d) un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; e) un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului; f) doi reprezentanți ai asociațiilor reprezentative din sectorul producției / procesării și al creșterii animalelor.
 
Operatorul economic prezintă un certificat de conformitate al produsului ce urmează a fi importat, eliberat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor cu privire la respectarea normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor MADR emite autorizația de import prin intermediul Comisiei de autorizare. În baza autorizației de import eliberată de MADR, operatorul economic român încheie un contract de import cu un operator economic licențiat de către Ucraina sau Republica Moldova pentru cantitatea de produs necesară și au loc operațiunile de import, sub supravegherea autorităților vamale române. Înainte de intrarea în procesul de valorificare sau producție, produsele sunt verificate de către ANSVSA, pentru validarea respectării calității prevăzute în certificatul de conformitate inițial.
 
loading ...