VOR EXPORTA MIERE ECO ÎN TOATĂ LUMEA: Șase apicultori au obținut certificatul care le deschide drumul spre noi piețe. Detalii

06 oct 2021
Un nou grup de șase apicultori din diferite regiuni ale țării, coordonat de către o companie exportatoare de miere, a fost certificat pentru producerea mierii ecologice. Acest lucru demonstrează că albinarii au trecut cu succes perioada de doi ani de conversie și că respectă cerințele Uniunii Europene de producere ecologică a mierii.
 
Certificarea ecologică a grupului de apicultori a fost susținută de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu compania Regina Naturii. Inspecția stupinelor a fost efectuată de către un organism de control internațional, recunoscut de către Comisia Europeană. Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.
 
Cerințe extrem de riguroase pentru certificarea ECO
 
Pentru a obține certificarea ecologică a grupului, apicultorii au trebuit să-și confecționeze stupii din materiale naturale și să-i trateze corespunzător, să-și adapteze condițiile de extracție, prelucrare şi depozitare a produselor apicole, conform unor cerințe riguroase. De asemenea, apicultorii au demonstrat că pe o rază de 3 km de la stupine, sursele de polen şi nectar reprezintă culturi ecologice, floră spontană, sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului, în aceleași timp fiind amplasate la o distanță suficientă față de sursele de poluare (centre urbane, centre industriale, autostrăzi).


 
Mierea ecologică se bucură de o cerere în creștere atât pe piața internă, cât și pe cele de export. Mierea ECO de tei, salcâm și polifloră, recoltată de apicultorii membri ai grupului este colectată de compania Regina Naturii și comercializată ca produs ecologic pe piețele de export.
 
Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a declarat că: „Piața globală a produselor ecologice certificate a crescut rapid în ultimul deceniu, o tendință care va continua. Cererea tot mai mare pentru produsele ecologice certificate transformă acest domeniu al agriculturii în unul promițător pentru Moldova, iar USAID susține eforturile apicultorilor și procesatorilor în această tranziție. Recent, Regina Naturii și apicultorii parteneri au obținut statut de apicultori care produc miere ecologică, iar certificarea ecologică le va extinde accesul la piețe noi cu capacități înalte de plată, ceea ce le va permite să-și dezvolte afacerile”.Andrei Bivol, un apicultor din grupul celor șase certificați ECO, a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 familii de albine. Albinarul afirmă că sunt cerințe extrem de riguroase care implică efort și investiții, dar speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare ale mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.
 
Potrivit experților, mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export și apreciată la un preț mai înalt cu 20-30% față de cel oferit pentru mierea convențională. Conform cercetărilor internaționale, piața globală a mierii ecologice este în continuă creștere fiind prognozată pentru perioada 2020-2027 o rată de creștere de 10,50%, astfel încât va ajunge până în 2027 la circa 911,30 milioane USD.
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

NU MAI CUMPĂRĂ ÎNGRĂȘĂMINTE PENTRU GRĂDINĂ, LE FAC SINGURI. Gospodarii din Cărpineni transformă deșeurile organice în compost

24 mai 2022

VERDEȚURI ECO, CRESCUTE CU DRAGOSTE. Cumpărătorii și-au făcut abonament pentru a primi săptămânal produsele lor

19 mai 2022

TENDINȚE ÎN AGRICULTURA SECOLULUI XXI ȘI EFECTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

29 apr 2022

Soiurile autohtone de grâu oferă unele avantaje în raport cu cele de import

15 apr 2022

SECRETELE AGRICULTURII ECO ÎN MOLDOVA. Beneficii, riscuri, provocări

07 apr 2022

VOR EXPORTA MIERE ECO ÎN TOATĂ LUMEA: Șase apicultori au obținut certificatul care le deschide drumul spre noi piețe. Detalii

VOR EXPORTA MIERE ECO ÎN TOATĂ LUMEA: Șase apicultori au obținut certificatul care le deschide drumul spre noi piețe

Detalii

VOR EXPORTA MIERE ECO ÎN TOATĂ LUMEA: Șase apicultori au obținut certificatul care le deschide drumul spre noi piețe. Detalii

loading ...