ZIUA PLANETEI PĂMÂNT. Câți locuitori are Terra și care sunt cele mai triste lucruri observate de-a lungul existenței Casei Noastre Comune

22 apr 2021

În fiecare an, la 22 aprilie, este marcată Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Conform unor date, la 31 octombrie 2011, populația lumii a ajuns la 7 miliarde de oameni. Potrivit estimărilor ONU, până în 2050 populația planetei noastre va ajunge la 9,2 miliarde. Asta în cazul în care vom avea grijă de ea și o vom considera Casa Noastră Comună.

Dacă tot vorbim despre planeta Pământ, există un șir de curiozități care ar cam trebui să ne pună pe gânduri. Așadar, fulgere lovesc zilnic pământul mai mult de 8,6 milioane de ori.

Oceanele ocupă aproximativ 70,8% din suprafața planetei noastre. Apa lichidă, necesară tuturor formelor de viață cunoscute, nu există pe suprafața niciunei planete cunoscute a sistemului solar, cu excepția Pământului.

Peste 68% din apa proaspătă a Pământului este în stare solidă, inclusiv ghețari, acoperire cu zăpadă și permafrost. Cea mai toxică plantă de pe Pământ este arborele de Tisa, un gen de conifere mici. Fiecare parte a acestui copac este otrăvitoare, cu excepția boabelor sale. Cu toate acestea, semințele lor sunt otrăvitoare.

Fără efectul de seră, temperatura medie a Pământului ar fi de la -18 la -23° C, având în vedere că, în realitate, este egală cu 14,8 ° C. Fără acest efect de izolare termică, viața de pe planeta noastră nu ar exista. Mările pierd mai multă apă din cauza evaporării decât primesc cu precipitații, pe uscat este invers. Apa circulă continuu pe glob, în ​​timp ce cantitatea totală rămâne neschimbată. Cel mai arid (usact) loc de pe Pământ este deșertul Atacama din Chile. În unele locuri ale acestei zone, ploaia cade la fiecare câteva decenii.

De la începutul civilizației umane, numărul copacilor de pe planetă s-a redus aproape la jumătate. În urma acțiunilor întreprinse de oameni,  pierdem aproximativ 15 miliarde de copaci în fiecare an. Conform studiilor recente, numărul animalelor sălbatice pe Pământ s-a redus la jumătate în ultimii 40 de ani. De la începutul revoluției industriale, concentrația de dioxid de carbon în atmosfera Pământului a crescut cu aproape 30%. În ritmurile actuale, în următorii 100 de ani, aproximativ 30% din speciile de animale pot dispărea de pe fața planetei noastre. Aproape o treime din toate animalele terestre de pe planeta noastră trăiesc în pădurile tropicale ale Amazoniei. Multe specii din Amazon nici măcar nu sunt descrise sau identificate.

 

loading ...