CARE ESTE SECRETUL UNEI AFACERI DE SUCCES CU PEPENI VERZI, CU ULIANA BUZGANU DIN DUBĂSARI

05 aug 2022
Uliana Buzganu din satul Ustia, raionul Dubăsari, împreună cu soțul său dețin 7 hectare de pământ pe care cresc legume, porumb, pepeni galbeni și verzi. Agricultoarea susține că un rol important în afacerea cu pepeni verzi îl joacă accesul la irigare, întrucât sunt necesare 2-3 udări în perioada înfloririi și fructificării pentru obținerea unei producții sporite.

Unele terenuri le-am moștenit de la părinți, iar o parte au fost procurate de soț după ce a lucrat câțiva ani peste hotare. Afacerea cu pepeni verzi și galbeni am început-o acum trei ani, iar în prezent deținem aproximativ un hectar și jumătate de pământ pe care am plantat aceste culturi agricole, a povestit Uliana Buzganu.Potrivit Fondului de Dezvoltarea Durabilă în Moldova, datorită proiectului investițional finanțat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova, la Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) „Holercani”, au fost create condiții favorabile atât pentru funcționarea echipamentului electromecanic din incinta stațiilor de pompare, cât și pentru activitatea de zi cu zi a personalului Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) „Holercani-Ustia”, implicat în procesul de exploatare și operare a stațiilor.

Dacă nu ar exista accesul la irigare, nu am putea avea succes în agricultură, întrucât o dată la 2-3 ani ne confruntăm cu un sezon secetos. De asemenea, dacă până nu demult toți producătorii agricoli din zonă ne descurcăm pe cont propriu, începând cu 2019, odată cu înființarea AUAI „Holercani-Ustia”, procesul de exploatare a sistemului de irigare gestionat este unul mult mai efectiv, a menționat producătoarea.Odată culeși, pepenii verzi ajung la piața din localitate sau sunt comercializați direct din câmp. Producătoarea și-ar dori să-și poată vinde producția pe o piață mai largă de desfacere, dar afirmă că o problemă cu care se confruntă agricultorii la moment este concurența de pe piață cu pepenii verzi de import, dar și adaosul comercial mărit pe care îl stabilesc intermediarii. Și lipsa brațelor de muncă reprezintă o provocare actuală, de aceea, pe timp de vară, toți membrii familiei Buzganu, de la mic la mare, sunt implicați în procesul de cules și comercializare.

Nu e deloc ușor să îmbini rolul de agricultor și producător cu cel de soție și mamă. E nevoie de multă răbdare și putere, dar atunci când ai parte de susținerea celor apropiați, nimic nu este imposibil, a mărturisit femeia.
Producătoarea se mândrește cu o producție sută la sută ecologică, fără nitrați și alți aditivi. Totodată, dă asigurări că în vânzare ajung doar pepenii copți și proaspeți.Dacă vă doriți un pepene verde copt, trebuie să țineți cont de câteva reguli simple. Prima este testul sunetului – bătaia în coaja unui pepene copt va scoate un fel de ecou. De asemenea, e important să cunoașteți că un pepene care este copt va avea o greutate mai mare, chiar daca pare mai mic comparativ cu alții. Totodată, nu optați pentru un pepene cu codița verde, pentru că aceasta înseamnă un singur lucru: nu este copt, ne-a îndrumat protagonista istoriei de succes.

Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă

CARE ESTE SECRETUL UNEI AFACERI DE SUCCES CU PEPENI VERZI, CU ULIANA BUZGANU DIN DUBĂSARI

CARE ESTE SECRETUL UNEI AFACERI DE SUCCES CU PEPENI VERZI, CU ULIANA BUZGANU DIN DUBĂSARI

CARE ESTE SECRETUL UNEI AFACERI DE SUCCES CU PEPENI VERZI, CU ULIANA BUZGANU DIN DUBĂSARI

loading ...