FERMIERA RODICA CHIȘCĂ: „Muncesc în Italia ca să-mi pot dezvolta livada din localitate.” De ce a ales să cultive anume prune

20 sep 2021
Pe colinele orașului Hâncești, la poalele Codrilor Lăpușnei se află livezile de prun ale familiei Chișcă, unde, pe o suprafață de 50 ha, cresc și cultivă mai multe soiuri. După ani buni de muncă în străinătate, mai exact, Italia, Rodica Chișcă a adus în Moldova un capital financiar care i-a permis să lanseze afacerea, dar și să o mențină în continuare. Un lucru demn de apreciat este și faptul că Rodica a reușit să ofere în jur de o sută de locuri de muncă aici, în Moldova.
 
Rodica spune că inițial nici prin gând să le treacă o livadă de prun și în 2012, când au avut intenția de a reveni acasă, au început a procura terenuri agricole. După mai multe expertize și analize au înțeles că cel mai potrivit ar fi să cultive anume prun, orientându-se din start spre piața externă, în special cea din Italia, care i-a devenit a doua casă.  
 
Într-o discuție cu FNF, Rodica a menționat că, din păcate, „noi nu avem o politică și o economie stabilă, care să ne permită să realizăm producția pe piața internă.”


 
Fermiera a mai relatat că le este destul de greu să își mențină afacerea și mai ales să obțină și un profit. Așa că Rodica se află în continuare peste hotare, muncește, iar câștigul îl trimite acasă pentru a întreține și dezvolta afacerea. „Banii îi investesc în afacerea mea, în țara mea”, a accentuat antreprenoarea din Hâncești.
 
Precizăm că prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe din Moldova, iar țara se numără printre primii 10 exportatori în lume, după volumul de prune livrate în stare proaspătă. În prezent, în Republica Moldova prunele sunt produse pe o suprafață de circa 22 000 hectare, cu o producție medie anuală de 90 000 tone.
 
loading ...