ISTORII DE SUCCES! De ce se bat procesatorii pentru laptele văcuțelor Jersey din Anenii Noi, afli AICI

25 jan 2021
Mihail Gogu este un antreprenor din satul Ruseni, Anenii Noi, tot el și președintele SRL„Agro-Gogu”. La finele anului trecut, fermierul a procurat 110 vaci de super rasa Jersey, fiind și primele bovine de această specie ajunse la noi în țară.
Văcuțele Jersey mai sunt supranumite și rasa de unt, pentru că dau cel mai gras lapte. În plus, este vaca cu care se pot echilibra veniturile unei ferme în această perioadă nefastă pentru antreprenori. Știți de ce? Pentru că anume ele au cea mai lungă viață productivă și sunt rasa cu cea mai îndelungată perioadă în care dă lapte. Comparativ cu alte specii de bovine, sunt mult mai tolerante la temperaturile înalte și se pot adapta ușor la orice condiție climaterică și geografică.
 

Vacile de rasă Jersey au “sânge” danez, originare de pe insula Jersey, situată între Franța și Anglia. Astăzi, ele pot fi găsite din Danemarca până în Noua Zeelanda, Canada, sudul Americii, al Africii și Japonia. Laptele lor are o grăsime de 5,92 la sută şi proteină de 4,12 la sută. „Este o vacă nepretențioasă, dacă îi oferi condiții optime, are performanțe extraodinare la lapte, dă 22-25 de litri de lapte pe zi”, spune fermierul.
 
Un raport deosebit de important în prețul laptelui îl are și cazeina, principala proteină din lapte. Spre exemplu, rasa Holstein și Montbeliarde au 3,09 și 3,22 la sută proteină, iar raportul cazeină/proteină este 81,1 la sută și, respectiv, 81,7 la sută. Comparativ cu rasa Holstein, Jersey au un raport cazeină/proteină mai mare cu 3,0 la sută. Deci, respectiv, cu 3,5 la sută. Dacă ai la fermă numai vaci Jersey, sfatul potrivit ar fi să îți deschizi și o mini-fabrică proprie pentru procesarea laptelui, din care vei obține doar produse de calitate: unt, brânzică, smântână etc. E în planurile de viitor ale fermierului Mihail Gogu.
 
Cât consumă o vacă din această rasă, veți întreba? Vestea bună e că, spre deosebire de alte rase, nu e nevoie de hrană suplimentară pentru aceeași cantitate de grăsime și proteină din lapte. Despre laptele lor – are un gust fin și conține în mod natural un procent mare de proteine, calciu și alti nutrienți importanți.
 
Și încă un avantaj: vacile Jersey sunt longevive, înregistrând în medie câte cinci nașteri de-a lungul vieții. Va începe să se reproducă la vârsta de 15 luni, iar gestația va dura 9 luni de zile. La maturitate, acestea ajung la greutatea de 450 de kilograme. Ca și comportament, vacile sunt foarte docile și ușor de îngrijit, iar taurii sunt cei mai liniștiți dintre toate rasele.
 
Bovinele au linii destul de rafinate la cap și umeri și o altă rasă de vaci de lapte, care să arate mai bine decât vaca Jersey, nu există. Iată de ce ele au ajuns motiv de “bătaie” între procesatori și au câștigat detașat în războiul prețurilor.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI FEMEILE FAC APICULTURĂ. Istoria de succes a două tinere de la noi

11 mai 2022

CUM POȚI DESCHIDE O AFACERE CU DULCIURI PREGĂTITE ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Istoria de succes a Anei Cucu din Colibași

06 mai 2022

AFACEREA PARFUMATĂ A VASILINEI HÂNCU. Antreprenoarea cultivă trandafirul de Damasc din care face dulceață, compot și alte delicii

06 mai 2022

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

05 mai 2022

CEA MAI VARIATĂ GAMĂ DE RĂSAD CRESCUT ÎN BIOHUMUS. Istoria de succes a fraților Zaharia din raionul Leova

28 apr 2022

ISTORII DE SUCCES! De ce se bat procesatorii pentru laptele văcuțelor Jersey din Anenii Noi, afli AICI

ISTORII DE SUCCES! De ce se bat procesatorii pentru laptele văcuțelor Jersey din Anenii Noi, afli AICI

ISTORII DE SUCCES! De ce se bat procesatorii pentru laptele văcuțelor Jersey din Anenii Noi, afli AICI

loading ...