LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI. Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

20 apr 2022
Nicolae Alcaz din Ungheni de aproape zece ani produce îngrășăminte organice. În 2021, a beneficiat de un grant în valoare de 30 mii de euro oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Cu acești bani, Nicolae construiește un laborator performant și modern de analiză a solului. Astfel, el va putea produce fertilizanți în cantități mai mari și în condiții mai bune. Totodată, investiția va genera șase noi locuri de muncă, dintre care două de înaltă calificare, laboranți în agrochimie.  

Fertilizanții organici sunt o adevărată salvare pentru solurile degradate și poluate chimic, întrucât remediază și restabilesc stratul de humus, măresc rezistența la secetă, îmbunătățesc calitatea recoltei, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor. Laboratorul va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică a soluțiilor care vor fi date spre testare”, povestește Nicolae.     

Din grantul UE, a procurat echipament pentru laborator: utilaje de măsurare a pH, a ionilor și a sistemului foto-metric, reactor de inox pentru fermentare, dispozitive digitale. Toate acestea fac posibilă efectuarea analizelor la sol. Abia după ce va fi stabilită componența solului, se va putea veni cu soluții organice pentru fertilizarea terenului. Laboratorul lui Nicolae Alcaz va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică a soluțiilor care vor fi date spre testare.

Un laborator de testare a solului este necesar, în condițiile în care la noi în țară se utilizează intens substanțele chimice. Iar, fertilizanții organici sunt colacul de salvare pentru terenurile degradate întrucât remediază și restabilesc stratul de humus, măresc rezistența la secetă, îmbunătățesc calitatea recoltei, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor.

Dacă și în anii următori se vor folosi intensiv îngrășăminte chimice, nu vom mai avea sol. Folosind îngrășăminte chimice, an de an se spală câte 1 mm de humus, în schimb folosind fertilizanți organici, câte 1 mm de humus se adaugă în fiecare an, subliniază Nicolae.  

Dacă până acum activitatea sa era sezonieră, odată cu lansarea laboratorului, aceasta se va extinde pe tot parcursul anului. Gama de fertilizanții organici dezvoltată de Nicolae, are produse pentru: pomi și arbuști fructiferi, vița de vie, legume și boboase, cereale, oleaginoase și culturi tehnice, arbuști decorativi neflorali și ierburi pentru gazon și decorative.  

Antreprenorul are însă tot mai mulți clienți fideli, care au testat și s-au convins de efectul pozitiv al fertilizanților organici. Produsele sale sunt acum folosite de agricultorii din toată țara.
Deocamdată, antreprenorul își comercializează marfa doar pe piața locală, lucrând la direct cu agricultorii și distribuitorii. Planifică însă să înceapă în curând exportul în UE.

Cinci ani am făcut teste în mai multe laboratoare și centre științifice din România, iar la finele anului 2021, am obținut autorizația pentru export. Acum suntem la etapa de identificare a distribuitorilor și planificăm în toamnă să facem primul export de probă. Intenția noastră este să ajungem pe segmentul românesc de piață, iar ulterior ne orientăm către cel bulgăresc. 

Compania lui Nicolae Alcaz este una din cele 26 de beneficiare ale Programului de granturi pentru sectorul business din regiunile cheie Ungheni și Cahul, ediția 2020. 15 companii existente, 10 startup-uri și o inițiativă de antreprenoriat social au beneficiat de granturi în valoare de 15.000 - 30.000 euro fiecare.  
Sursa: UNDP.org

LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI. Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI

Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI. Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

loading ...