LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI. Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

20 apr 2022
Nicolae Alcaz din Ungheni de aproape zece ani produce îngrășăminte organice. În 2021, a beneficiat de un grant în valoare de 30 mii de euro oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Cu acești bani, Nicolae construiește un laborator performant și modern de analiză a solului. Astfel, el va putea produce fertilizanți în cantități mai mari și în condiții mai bune. Totodată, investiția va genera șase noi locuri de muncă, dintre care două de înaltă calificare, laboranți în agrochimie.  

Fertilizanții organici sunt o adevărată salvare pentru solurile degradate și poluate chimic, întrucât remediază și restabilesc stratul de humus, măresc rezistența la secetă, îmbunătățesc calitatea recoltei, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor. Laboratorul va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică a soluțiilor care vor fi date spre testare”, povestește Nicolae.     

Din grantul UE, a procurat echipament pentru laborator: utilaje de măsurare a pH, a ionilor și a sistemului foto-metric, reactor de inox pentru fermentare, dispozitive digitale. Toate acestea fac posibilă efectuarea analizelor la sol. Abia după ce va fi stabilită componența solului, se va putea veni cu soluții organice pentru fertilizarea terenului. Laboratorul lui Nicolae Alcaz va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică a soluțiilor care vor fi date spre testare.

Un laborator de testare a solului este necesar, în condițiile în care la noi în țară se utilizează intens substanțele chimice. Iar, fertilizanții organici sunt colacul de salvare pentru terenurile degradate întrucât remediază și restabilesc stratul de humus, măresc rezistența la secetă, îmbunătățesc calitatea recoltei, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor.

Dacă și în anii următori se vor folosi intensiv îngrășăminte chimice, nu vom mai avea sol. Folosind îngrășăminte chimice, an de an se spală câte 1 mm de humus, în schimb folosind fertilizanți organici, câte 1 mm de humus se adaugă în fiecare an, subliniază Nicolae.  

Dacă până acum activitatea sa era sezonieră, odată cu lansarea laboratorului, aceasta se va extinde pe tot parcursul anului. Gama de fertilizanții organici dezvoltată de Nicolae, are produse pentru: pomi și arbuști fructiferi, vița de vie, legume și boboase, cereale, oleaginoase și culturi tehnice, arbuști decorativi neflorali și ierburi pentru gazon și decorative.  

Antreprenorul are însă tot mai mulți clienți fideli, care au testat și s-au convins de efectul pozitiv al fertilizanților organici. Produsele sale sunt acum folosite de agricultorii din toată țara.
Deocamdată, antreprenorul își comercializează marfa doar pe piața locală, lucrând la direct cu agricultorii și distribuitorii. Planifică însă să înceapă în curând exportul în UE.

Cinci ani am făcut teste în mai multe laboratoare și centre științifice din România, iar la finele anului 2021, am obținut autorizația pentru export. Acum suntem la etapa de identificare a distribuitorilor și planificăm în toamnă să facem primul export de probă. Intenția noastră este să ajungem pe segmentul românesc de piață, iar ulterior ne orientăm către cel bulgăresc. 

Compania lui Nicolae Alcaz este una din cele 26 de beneficiare ale Programului de granturi pentru sectorul business din regiunile cheie Ungheni și Cahul, ediția 2020. 15 companii existente, 10 startup-uri și o inițiativă de antreprenoriat social au beneficiat de granturi în valoare de 15.000 - 30.000 euro fiecare.  
Sursa: UNDP.org
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI FEMEILE FAC APICULTURĂ. Istoria de succes a două tinere de la noi

11 mai 2022

CUM POȚI DESCHIDE O AFACERE CU DULCIURI PREGĂTITE ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Istoria de succes a Anei Cucu din Colibași

06 mai 2022

AFACEREA PARFUMATĂ A VASILINEI HÂNCU. Antreprenoarea cultivă trandafirul de Damasc din care face dulceață, compot și alte delicii

06 mai 2022

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

05 mai 2022

CEA MAI VARIATĂ GAMĂ DE RĂSAD CRESCUT ÎN BIOHUMUS. Istoria de succes a fraților Zaharia din raionul Leova

28 apr 2022

LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI. Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI

Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

LA UNGHENI, VA ACTIVA UN LABORATOR MODERN DE TESTARE A SOLULUI. Este afacerea lui Nicolae Alcaz care, de 10 ani produce îngrășăminte organice

loading ...