LEGUMICULTORUL DIN DRĂGUȘENI: ”o comunitate se poate dezvolta doar prin implicare!”

18 jun 2024
Nicolae Motrea face agricultură de când se ține minte, o decizie pe care a luat-o cu mulți ani în urmă, în perioada când valul de plecări în străinătate a moldovenilor abia se pornise. În ciuda conștientizării situației economice dificile din țară, Nicolae a ales să rămână acasă, alături de familie. A analizat circumstanțele și a realizat că agricultura poate deveni o sursă stabilă de existență. Bărbatul nu și-a propus să se îmbogățească sau să construiască o mare afacere, ci să creeze un loc de muncă unde să poată câștiga suficient pentru a trăi frumos și bine acasă, alături de copii și familie.

Acum cinci ani, după multiple încercări de cultivare în câmp deschis, Nicolae a decis să se axeze pe cultivarea legumelor în seră. Această schimbare a venit ca răspuns la provocările climatice și nevoia de a reorganiza munca agricolă.
 
Cultivarea legumelor în seră s-a dovedit a fi o decizie corectă, în scurt timp, agricultorul și-a construit o bază de clienți fideli, care revin datorită gustului deosebit al produselor sale. El pune un mare accent pe metodele naturale de cultivare, evitând pe cât posibil produsele chimice. Chiar și atunci când legumele sunt atacate de boli sau dăunători, folosește preparate naturale.Majoritatea clienților sunt din localitate și mulți îl cunosc personal. Unii îl contactează direct, alții urmăresc postările soției sale pe pagina de Facebook. Nicolae își face munca în sere de unul singur, rar implicând și pe ceilalți membri ai familiei în activitățile agricole.
 
Anul trecut, Nicolae a beneficiat pentru prima dată de ajutor financiar extern prin proiectul Hîncești Comunități Prospere, finanțat de Dorcas Aid International și implementat de Fundația Dorcas din Moldova, în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova. Cu ajutorul planului de afaceri elaborat, a reușit să cumpere un motocultor, esențial pentru munca sa.
Nicolae a învățat lecții valoroase din proiect, precum importanța unității, comunicării și schimbului de experiență. Aceste principii sunt vitale pentru progresul comunității.
 
În această primăvară, proiectul Hîncești Comunități Prospere - HIP a revenit în raionul Hîncești, cu noi activități dedicate dezvoltării comunitare, inclusiv Școlile de Câmp. Participanții la aceste școli beneficiază de instruiri, lecții practice și zile de câmp, unde învață și experimentează diverse tehnologii și metode de cultivare a legumelor.
 
Nicolae a oferit serele sale pentru a crea un lot demonstrativ, unde se organizează diverse practici agricole. La sfârșitul lunii mai, peste 20 de producători agricoli au participat la Ziua Câmpului, unde au discutat despre dăunători, boli și soluții biologice pentru combaterea acestora. Informațiile valoroase au fost oferite de expertul în legumicultură, Ion Jitari.
 
Pe parcursul verii, grupul se va întâlni de mai multe ori pentru a analiza și monitoriza procesele prin care trec plantele, utilizând produse biologice și respectând sfaturile oferite de expertul Școlilor de Câmp. Astfel, Nicolae nu doar că a reușit să-și transforme pasiunea pentru agricultură într-o sursă stabilă de venit, dar contribuie activ și la dezvoltarea comunității agricole din raionul Hîncești. Nicolae demonstrează că agricultura poate fi o cale către un trai frumos și sustenabil în mediul rural. 

sursa:agrofarm.md
 
loading ...