O FABRICĂ DE PRODUCERE A ULEIULUI DIN SÂMBURI DE PRUNE ACTIVEAZĂ LA NISPORENI. Istoria de succes a lui Sergiu Cimpoieș

22 apr 2022
Fermierul Sergiu Cimpoieş din Nisporeni este singurul din Moldova care a pus pe roate o fabrică de producere a uleiului din sâmburi de prune pe care îl vinde unei companii farmaceutice din România. Pe lângă aceasta, fermierul a construit și o fabrică de procesare şi uscare a fructelor. Mai mult, după ce le usucă, are la dispoziţie o perioadă mai mare de timp pentru a le comercializa, dar obţine şi un profit mai mare. Astfel, agricultorul a găsit o soluție de prelucrare a producţiei pe care nu reuşeşte să o vândă în stare proaspătă. Producătorul susţine că acum vinde producţia în Irlanda, Ţările de Jos şi România.

Antreprenorul spune că vrea ca produsele sale să fie cunoscute şi pe piața autohtonă.

Noi procesăm prune, caise, mere, pere, ciuperci şi gama în ciocolată. Ne-am propus să vindem producţia noastră la un preţ de producător fără adaos comercial, suntem interesaţi să fim expuşi în reţelele de magazine, susţine bărbatul.

 Ideea de a construi o fabrică de procesare i-a venit în 2008, în urma embargoului impus de Rusia la exportul fructelor moldoveneşti. Fermierul spune că atunci, prunele şi merele de pe cele 10 ha de livadă pe care le deține a fost nevoit să le vândă la un preţ mic. Ulterior, cu ajutorul subvenţiilor de la stat, a procurat utilaj performant.

Am investit în tehnologii ca să fim acceptaţi pe piaţa europeană. Exportăm în Romania, în Olanda, în Irlanda, afirmă Sergiu Cimpoieş.

Pe lângă procesarea fructelor şi legumelor, fabrica sa este unica din ţară care produce ulei din sâmburi de prune. Toată materia primă este supusă unui proces special de prelucrare, care permite ca produsul final să-şi păstreze toate vitaminele şi mineralele, spune fermierul.

Este un proces tehnolgic destul de migălos, dar în schimb se merită, este ulei presat la rece. Este un ulei cosmetic care hrăneşte foarte bine pielea, tratează, hidratează. Avem în România o companie farmaceutică care procură de la noi uleiul, comunică antreprenorul.

Anual, unitatea economică procesează în jur de 120 de tone de fructe şi legume în asortiment şi acum producătorul este decis să-şi extindă afacerea.

sursa: trm.md
loading ...