OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021
Tot mai multe femei demonstrează că pot face cariere de succes, rămânând, în același timp, familiste convinse. Un astfel de exemplu este și Olga Nicoară din satul Puhăceni, care reușește să își împartă ziua în mai multe activități.

Primele 6 ore din zi, Olga le petrece la primărie în calitate de dactilografă, ulterior intră în rol de antreprenoare, timp în care gestionează toate procesele agrotehnice din serele și terenurile agricole deținute împreună cu soțul ei. Când ajunge acasă - se dedică în totalitate familiei.

Olga Nicoară este de profesie inginer tehnolog în prelucrarea fructelor și legumelor. Iar de când este împreună cu soţul său, se implică activ și în afaceri agricole.Familia Nicoară a înființat acum șase ani și o gospodărie țărănească. La moment, dețin aproape două hectare cu legume, varză, conopidă, broccoli, roșii, ardei, vinete, cartofi în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Puhăceni”, dintre care 25 de ari o reprezintă serele.

„Pentru a ne dezvolta în agricultură, împreună cu soțul participăm frecvent la diferite seminare și instruiri. Datorită acestora, am ajuns să cunosc lucruri utile ce țin de tehnologiile moderne de creștere a culturilor agricole, procurarea echipamentului agricol corespunzător, aplicarea la granturi și multe altele”, a menționat dna Nicoară.

Productivitatea la hectar este strâns legată de procesul de irigare

Antreprenoarea recunoaște că agricultura depinde în mare parte de factorii climaterici, iar în contextul secetelor frecvente din anii precedenți, doamna Olga nu își imaginează reușita în acest domeniu fără accesul la irigare, asigurat grație reabilitării SCI „Puhăceni”, prin intermediul programului Compact.„Apa din Nistru este benefică pentru plantații, iar irigarea este pentru noi ca o mană cerească. Doar datorită accesului la irigare, putem avea productivitatea dorită la hectar”, a explicat dumneaei.
Doamna Olga povestește cu drag despre toate activitățile pe care le practică și nu s-ar dezice nici de una.

„Îmi place să vin la primărie, pentru că aici am ocazia să socializez cu diferiți oameni. După o zi intensă de muncă, serele sunt refugiul meu – acolo îmi odihnesc gândurile şi mă relaxez tot muncind. Când ajung acasă, intru în rolul de mamă şi soţie – unde sunt mereu așteptată”, mărturisește eroina noastră.

O femeie împlinită este o femeie activă

Pentru a crea o balanță egală între genuri, antreprenoarea îndeamnă femeile să devină active, să se implice în poziții de conducere și să împartă munca casnică cu partenerii lor.Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor din Zona Rurală, producătoarea are şi un mesaj:

„Aș sugera femeilor să nu se închidă în casă şi să se afunde în treburile gospodărești. O doamnă care este implicată activ în societate are mai multă încredere în sine şi devine un magnet pentru cei din jurul său. Într-o familie trainică deciziile se iau în egală măsură între soț și soție. Când unul e mai pesimist, celălalt trebuie să acorde susţinere şi invers, iar respectul reciproc să stea mereu în capul mesei”, a conchis Olga Nicoară.

Conform datelor oficiale, femeile reprezintă peste 47% din forța de muncă în Moldova, însă doar 27% dintre ele conduc întreprinderi, majoritatea dintre acestea (20%) activând anume în sectorul agricol.

Atât la nivel naţional, cât şi global se promovează şi creează diverse politici de implicare şi susţinere a femeilor în afaceri, realizarea egalităţii de gen fiind şi un obiectiv global pe agenda Naţiunilor Unite.

Sursa: sda.gov.md

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

loading ...