STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu

17 sep 2021
Și-a plantat 3 ha de struguri de masă soiul Moldova pe sistem de suport Pergola ca să obțină recoltă maximă și să-și poată vinde producția. Este vorba despre tânăra antreprenoare Ana Ciobanu, fondatoarea Gospodăriei Țărănești (GȚ) cu același nume, transmite AGROMEDIA cu referire la bani.md.

Fermiera din satul Țărăncuța, raionul Cantemir de 34 de ani are studii în domeniul horticulturii și a reușit să înființeze GȚ în 2019. Ideea i-a venit după ce a participat la un seminar tematic „Sistemul Pergola. Roadă maximă la hectar”.

Ana Ciobanu relatează că a lansat afacerea după ce a pus la punct, mai întâi, planul de afaceri pe care l-a depus la AIPA pentru subvenții în avans în anul 2019. Această finanțare a ajutat-o să își planteze viță de vie pe 3 ha. 

„După aceea am înființat plantația de viță de vie pe o suprafață de 3 ha,  iar sistemul de suport l-am instalat doar pe o suprafață de un ha în anul 2020. În anul 2021 am accesat un credit de un mil. de lei de la BEI prin Livada Moldovei pentru a putea instala și pe celelalte două hectare sistemul de suport”, a explicat antreprenoarea.Prin intermediul programului AIPA a beneficiat de un suport în valoare de 629 mii de lei subvenții în avans, care au ajutat-o să își dezvolte afacerea și să-și procure tehnică agricolă, o stropitoare și un tractor.

Pe parcursul acestor doi ani de activitate, Ana Ciobanu a întâlnit și un șir de provocări de care nu s-a lăsat intimidată. Printre acestea se numără comercializarea producției și prețul oferit de comercianți, care uneori acoperă doar cheltuielile de întreținere a plantațiilor fără a genera profit.

În ciuda impedimentelor, antreprenoarea se arată încrezătoare și are planuri mari pentru viitor.

„Planific instalarea plasei antigrindină, a sistemului de irigare prin picurare, procurarea unui tocător pentru mărunțirea resturilor vegetale, a unei cositori și darea în exploatare a depozitului frigorific. Sunt posibilități mari și bune pentru crearea unui business în domeniul viticulturii, dacă ai inițiativă, încredere în sine, susținere din partea familiei și seriozitate în ceea ce faci. Toate aceste călități oferă oportunități foarte mari pentru reușită în afaceri”, a opinat  Ana.

Ana Ciobanu este convinsă că prin proiecte investiționale de acest gen se pot realiza lucruri frumoase care pot genera profit astfel asigurându-ți un trai decent, aici, acasă.

Sursa: bani.md
Top știri

DIN BANII ADUNAȚI ÎN ȘASE ANI PESTE HOTARE, au cumpărat un lot de pământ și au plantat o livadă de prune. Povestea de succes a familiei Dercari din Sângera

27 oct 2021

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

13 oct 2021

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

07 oct 2021

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021
Din aceiași categorie

AFINELE, “AURUL” DE LA PITUȘCA. Familia Zaharia cultivă minunatele pomușoare și vrea să își extindă afacerea

14 jul 2021

DOI FERMIERI DIN NORDUL ȚĂRII ÎN TOPUL “OMUL ANULUI 2020”. Cunoaște-i pe câștigători AICI

24 mai 2021

MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021

EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu

STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ

Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu

STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu

loading ...