PODCAST „AGRICULTURA MODERNĂ”. Oleg Tîrsînă: rentabilitate, soiuri preferate și subvenționarea în pomicultură

07 apr 2024
În această ediție a podcastului „AGRICULTURA MODERNĂ” îl avem invitat pe Oleg Tîrsînă, nucicultor, producător de material săditor, președintele Uniunii asociaţiilor producători de culturi nucifere (UAPCN). Discutăm despre soiurile profitabile de nuci; rentabilitatea unei livezi de nuci, alune, migdale; lacunele la capitolul subvenționarea în pomicultură și alte subiecte interesante.
 
În continuare, este subvenționată plantarea livezilor cu soiuri vechi. Trebuie să renunțăm la această practică și să subvenționăm plantarea soiurilor noi. Trebuie să ne asigurăm că investim rezonabil banii publici. S-a introdus recent în condițiile de subvenționare obligativitatea de plantare a materialului săditor Virus Free. Noi nu suntem încă pregătiți să respectăm această condiție. Nu avem încă instituții care ne-ar furniza materialul biologic, este un proces foarte complicat de realizat. Pepinierele, inclusiv cele din afara țării noastre, nu reușesc să asigure necesarul de material săditor Virus Free, în special pentru soiurile noi.
 
În aceste condiții, riscăm să avem un număr foarte restrâns de pomicultori care vor beneficia de subvenții. Asta va demotiva o parte din oameni să planteze. Or, Moldova este o țară în care trebuie să promovăm înființarea plantațiilor pomicole, declară Oleg Tîrsînă

1.Ce este mai profitabil financiar, o livadă sau o pepinieră de culturi nucifere? Care sunt cele mai avantajoase piețe?  Vedeți în PODCAST.
 

Vizionare plăcută!
loading ...