PODCAST „AGRICULTURA MODERNĂ”. Vasile Șarban, despre businessul agricol, accesul la apă pentru irigare și cânepa industrială

12 apr 2024
În această ediție a podcastului „Agricultura Modernă” îl avem invitat pe Vasile Șarban, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Am abordat probleme stringente ale sectorului agricol precum: schimbările climatice, accesul la apă pentru irigare, practici conservative de lucrare a solului, tehnologiile moderne etc. Discutăm despre greșelile care se fac în businessul agricol, lipsa planificării pe termen lung și scurt a investițiilor și nerespectarea asolamentului – factori ce, în multe cazuri – duc la eșec.
 

Noi trebuie să implementăm tehnologii mai reziliente și mai prietenoase mediului. Trebuie să ținem cont de știință, de genetica plantelor. Din acest motiv, statul și subvenționează tehnica agricolă pentru agricultura conservativă.
 
De multe ori, s-a încercat să se discute despre planificarea în agricultură. Am primit reproșuri și atunci când am introdus acest aspect în politica de subvenționare. Dar orice activitate presupune și planificare. În urma planificării, trebuie să ai profit.
 
De asemenea, l-am întrebat pe dl Șarban ce proiecte de dezvoltare sunt în prezent în lucru la minister: când vom putea cultiva cânepa industrială în Republica Moldova; când vom avea acces la apele subterane pentru irigare ș.a.
 
Pentru mai multe detalii, vedeți podcastul.
 
Vizionare plăcută.
loading ...