ZIUA CÂMPULUI LA OLIȘCANI, OCAZIE BUNĂ PENTRU A ÎNVĂȚA PRACTICILE SISTEMULUI ECOLOGIC

01 sep 2020
 
Agricultura ecologică se învață nu atât din cărți sau reviste de specialitate, cât de la oamenii pasionați care zi de zi muncesc, riscă și sunt gata să-și împărtășească experiența cu cei interesați. Alexei Micu este unul dintre tinerii fermieri care cunoaște și aplică de mai mulți ani principiile și tehnologiile specifice agriculturii ecologice. El este un exemplu pentru alți fermieri din țara noastră. Anume în gospodăria lui, la sfârșitul săptămânii trecute, s-a organizat un eveniment important pentru agricultorii din nordul țării. Aceștia s-a adunat la Ziua Câmpului, organizată în gooodaria agricolă „Micu & Co” SRL din satul Olișcani, raionul Șoldănești. Lotul demonstrativ a fost pregătit de Alexei, cu scopul de a crea o platformă de experimentare și observare a anumitor practici, cum ar fi utilizarea îngrășămintelor verzi sau a compostului în agricultura ecologică.
 

Rezultatele lucrărilor efectuate pe lot și concluziile la care a ajuns antreprenorul, au fost prezentate celor 30 de fermieri și producători agricoli prezenți. Agenda evenimentului a cuprins și câteva subiecte care s-au axat pe eficiența economică a producerii ecologice, producerea autohtonă a semințelor și rolul culturilor succesive în agricultura ecologică. De asemenea, s-a discutat despre importanța asolamentului și prelucrarea solului în producerea ecologică, ținând cont de schimbările climatice care cauzează fenomene extreme precum seceta care se manifestă tot mai agresiv pe meleagurile noastre.Fermierul Alexei Micu și echipa “People in Need Moldova” au pus accent pe interactivitate și observații. Participanții au pus întrebări și au făcut schimb de experiență.
 
Agricultorii au putut observa diferența dintre parcelele cu soia, floarea soarelui și porumb, unde au fost folosite diferite tipuri de îngrășăminte verzi și parcelele pe care creșteau aceleași culturi, dar cu statut de martor, adică unde n-au fost folosite îngrășăminte verzi sau compost. În primul caz, soia, floarea soarelui și porumbul s-au dezvoltat bine, căpătând o rezistență mai mare la seceta care a afectat culturile în acest an. Demonstrația în câmp și livada exologică de prun a reprezentat un moment important în cadrul Zilei Câmpului, fiind prezentate utilaje și metode de lucrare a solului specifice agriculturii ecologice”, a menționat Alexei Micu.
 
Acest eveniment a fost un bun prilej pentru producătorii din sectorul agriculturii ecologice și cei interesați să afle și să se inspire din experiența de 5 ani a întreprinderii „Micu & Co”, să vadă exemple, să înțeleagă provocările din sector, lecțiile învățate și succesele obținute de fermierul Alexei Micu. Fiecare participant a luat cu sine ceva util, potrivit pentru activitatea sa și nimeni nu a plecat acasă fără a degusta prune ecologice din livada gospodarului”, a declarat Ala Gheorghiță, manager de proiecte la “People in Need Moldova”.Ziua Câmpului la Olișcani s-a desfășurat la inițiativa Proiectului „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și realizat de echipa “People in Need Moldova”, și Proiectul „Agricultura ecologică fortificată: Efort comun pentru construirea unui mediu favorabil agricultorilor ecologici în Republica Moldova”, finanțat de Agenția din cadrul Ministerului Afacerilor Economice și Politicilor de Mediu din Olanda, implementat de People in Need Moldova în parteneriat cu Prograin Organic. Ambele proiecte susțin sectorul agriculturii ecologice în Republica Moldova prin organizarea instruirilor și evenimentelor în formatul Ziua Câmpului pentru fermierii certificați ecologic sau cei interesați de a trece de la agricultura tradițională la cea ecologică.
 
Proiectul „Agricultura ecologică fortificată: Efort comun pentru construirea unui mediu favorabil agricultorilor ecologici în Republica Moldova” a fost gândit să abordeze și să găsească soluții pentru câteva probleme din sectorul agriculturii ecologice, precum piața de desfacere restrânsă pentru produsele ecologice, posibilități limitate pentru păstrarea sau procesarea produselor ecologice, politici publice neconsecvente privind sectorul agriculturii ecologice. La fel, în cadrul proiectului „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova” a fost înființată prima cooperativă a fermierilor ecologici din țară, care a beneficiat de echipamente agricole donate de partenerii de dezvoltare din Cehia.
 
loading ...