CĂMARA ECOLOGIC A MĂNĂSTIRII “ZĂBRICENI”

14 apr 2020
Multă rugăciune și lucru făcut cu dedicație. Asta găsim în lole din țara noastră care continuă să ne surprindă prin diverse lucrări și activități. Ideile comerciale ale călugărilor devin surse de inspirație pentru fiecare dintre noi, dar și o motivație că totul este posibil prin muncă și credință, evident. Cândva o stațiune balneoclimaterică, astăzi o mănăstire de călugări, înconjurată de păduri şi câmpii. Este vorba despre Mănăstirea ’’Nașterea Domnulu’’ din Zăbriceni, locul unde se face agricultură ecologică.



Agricultura adevărată a început să fie făcută în întreaga Moldovă. De aceea, este bine să-i descoperim pe oamenii care produc culturi deosebite, dar mai ales sănătoase, pentru că, de fapt, asta este cel mai important pentru viață. Nu în zadar, producătorii muncesc mult ca lucrul lor să fie recunoscut prin certificatele de calitate. Monahii de la Mănăstirea ’’Zăbriceni’’ cresc plante ecologice care se transformă în cele mai selecte ceaiuri naturale.



La Mănăstirea ’’Zăbriceni’’este locul unde se produc ceaiuri medicinale, pe cutiile cărora găsim semnul calităţii, și anume: produs ecologic. Cercetările în domeniul agriculturii confirmă că sistemele ecologice necesită mai multă atenție, dar sunt viabile și nu dau greș. Potrivit experților din țară, dar și de peste hotare, agricultura în toată lume se confruntă cu aceleași provocări de ordin economic, ecologic și social. În aceste condiții, fermierii care fac agricultură bio, au mai mare responsabilitate. Aceștia trebuie să fie atenți nu doar ca produsele să fie sănătoase și potrivite pentru toți consumatori, dar și să protejeze solulul, fiindcă de calitatea lui depinde dezvoltarea culturilor mai departe.

La Mănăstirea ’’Nașterea Domnului’’ nu doar se cresc plantele pentru ceaiuri, dar tot aici se și ambalează fiecare cutie. Este o afacere cu circuit închis, adică, de la cultivare plantelor, până la livrarea produselor în magazine, se ocupă doar slujitorii mănăstirii. Fără îndoială că inspirația și calitatea sunt la ele acasă.



Cu forțele proprii, dar și cu sprijinul celor care pășesc pragul acestei așezări călugărești, mănăstirea poate fi catalogată ca fiind printre cele mai îngrijite și păstrate lăcașuri sfinte din Moldova. Încă din anul 2013, ceaiurile’’Biocămara’’ sunt certificate ca produse ECO. În anul 2016, au obținut indicația geografică ’’Ceai de Zăbriceni”, iar un an mai târziu, călugării de aici au fost desemnați la categoria ’’Cel mai bun antreprenor al anului 2017’’.



Sursa foto: biocamara.md
 
loading ...