Întreprinderile care își propun certificarea ecologică a activității demonstrează preocuparea pentru mediu și reducerea impactului negativ; un angajament pe care și-l iau față de mediu și societate.
Sistemul de managment de mediu (SMM) reprezintă un set de proceduri și politici care definesc modul în care o întreprindere va gestiona impactul potențial asupra mediului, asupra sănătății și bunăstării salariaților și a cetățenilor din apropiere. Asta presupune o abordare integrată a gestionării energiei, a materiilor prime, a deșeurilor, emisiilor în mediu, zgomotului, incidentelor de mediu, a conformității cu legislația de mediu, explică Aurelia Bahnaru.
Pentru implementarea unui SMM într-o întreprindere, este necesar de parcurs 4 etape:
- Planificarea activităților de mediu.
- Implementare și funcționare.
- Verificare și acțiuni corective.
- Analiza efectuată de conducere.
După ce ați implementat Sistemul de Managment de Mediu, puteți trece la etapa următoare – obținerea certificării ISO. Această certificare este valabilă pentru maxim 3 ani și reprezintă un program complex. Certificarea se poate obține în urma unui audit extern, realizat de către un organ de certificare ISO 14001 acreditat.
Certificarea ISO reprezintă un standard recunoscut internațional pentru calitatea, siguranța și eficiența sistemelor de management. ISO, cunoscută și sub numele de Organizația Internațională de Standardizare (International Organization for Standardization), dezvoltă și publică standarde care sunt aplicabile în diverse domenii. Beneficiile certificării ISO sunt multiple:
- reducerea costurilor de gestionare a deșeurilor;
- economii ale consumului de energie și de materiale;
- costuri mai mici de distribuție;
- îmbunătățirea imaginii organizației / companiei în fața organelor și organizațiilor legale, a clienților și a organizațiilor publice;
- cadru necesar pentru îmbunătățirea continuă a performanțelor de mediu;
- asigură accesul la licitații (din ce în ce mai mulți organizatori de licitații impun ca o condiție de selecție existența unui Sistem de Management Mediu certificat).
Unii dintre participanții la program implementează deja practici de SMM și chiar sunt certificați ecologici. Aceștia au împărtășit din experiența lor.
Alexei Micu este primul fermier de la noi care a produs material semincer certificat ecologic. Acesta implementează practici prietenoase cu mediul pe o suprafață de 300 de hectare de teren agricol și se bucură de rezultate frumoase.
Una din principalele acțiuni pe care producătorii agricoli le pot întreprinde pentru cultivarea ecologică este diminuarea la maxim a utilizării factorilor chimici. Vorbim aici despre aplicarea îngrășămintelor verzi – acumulează carbonul și materia organică în sol, astfel, sporim fertilitatea solului. Aplicăm îngrășămintele în 3 perioade ale anului: primăvara, vara și toamna. De exemplu, după recoltarea cerealelor din grupa I: grâu, orz, mazăre, semănăm muștar. Semănatul se efectuează chiar în ziua recoltării. Anul acesta, am testat semănatul cu drona, deja avem semințe încolțite. Am efectuat procedura mai devreme pentru a avea deja covorul verde la recoltare. De obicei, lucrăm cu 2-3 culturi în amestec, evitând-o pe cea pe care o vom semăna primăvara sau culturile din aceeași grupă. Astfel, reducem problema bolilor.
Un exemplu este semănarea culturilor intercalate. Lucerna o semănăm ca și cultură protectoare pentru orz, speltă sau orice cereale. Semințele pentru îngrășămintele verzi le producem singuri.
O altă practică pe care o implementăm este compostarea. Avem un acord cu o fermă pentru care noi producem lucernă și ei ne furnizează bălegar. Noi îl compostăm cu ajutorul mașinii speciale și după 2 luni obținem compostul pe care îl împrăștiem în câmp. În loc de bălegar, poate fi utilizată orice materie organică, povestește fermierul.
Potrivit Atlasului Agriculturii Ecologice, în 2020, în R. Moldova erau peste 150 de producători ecologici. Peste două treimi din ei sunt certificați de către OC internaționale, ceea ce înseamnă că producția ecologică din țara noastră este exportată în UE.