DOUĂ SĂPTĂMÂNI DE INSTRUIRE AMERICANĂ. Cei doi experți voluntari din SUA au cutreierat Moldova în lung și-n lat. Detalii, AICI

13 jul 2021

Bruce Williams și Seth Urbanowitz sunt doi experți americani aflați în R. Moldova în perioada 30 iunie-14 iulie, timp în care au oferit consultanță gratuită în aplicarea îngrăşămintelor verzi și în rotaţia culturilor. Ei au venit la noi prin intermediul Programului de voluntariat al USAID Farmer-to-Farmer, activ în 36 de state.
Voluntarii au reușit în doar două săptămâni să viziteze o listă întreagă de întreprinderi și gospodării agricole și peste tot au fost întâmpinați de antreprenori cu brațele deschise, adică într-un stil autentic moldovenesc.  
 
Au reușit peste tot!
 
Agenda lor a inclus vizite și consultanță la Institutul “Selecţia” din Bălţi, Gospodăria Fermierilor Ecologici “Tudor Darie”, antreprenori din Ștefan Vodă, Cimișlia, Hâncești. Au oferit consultanță și Combinatului de Vinuri “Cricova” S.A., și asta pentru că instituția cultivă vie ecologică și se află în al treilea an de conversie, iar experții i-au instruit la capitolul înerbarea spațiilor dintre rânduri. Au organizat și un seminar la Colegiul Vitivinicol din Stăuceni. Au mers la Olişcani, Şoldăneşti, la Societatea Comercială MICU & CO S.R.L.
 
Experții americani au biografii impresionante. AGROMEDIA a aflat  câteva detalii din viața lui Bruce Williams și Seth Urbanowitz. Am fi vrut direct din prima sursă, dar la sigur nu mai reușeam să-i prindem, așa că am discutat cu Nadejda Mocanu, directorul CNFA Moldova (Cultivating New Frontiers in Agriculture), care ne-a povestit detaliat despre voluntarii plini de energie și dornici să-și împărtășească experiența și cunoștințele cu fermierii noștri.
 
Cine sunt cei doi experți și ce biografie au
 
“Bruce Williams are o experiență destul de vastă în domeniul agriculturii. Timp de 14 ani a avut și un show televizat destinat fermierilor, a fost directorul unei întreprinderi proprii pentru certificare în protecția plantelor, a fost profesor universitar la Universitatea din Carolina de Nord, este proprietarul unei ferme de vaci pentru carne, deține câteva sute de ha de pădure, una fiind plantată cu pin. Un evantai de experiență!
 
Seth Urbanowitz este mult mai tânăr, e expert în extensiune și e șeful Serviciului de extensiune la Universitatea din Oregon. Deși este mai degrabă teoretician, ieri am fost la Olișcani, Șoldănești, la dl antreprenor Alexei Micu, a urcat la volanul unui tractor ucrainean pe care îl vedea prima dată și a început a face diverse manevre prin curtea secției tehnice. Am înțeles că băiatul are abilități de fermier, chiar dacă activitatea lui e legată mai mult de teorie. Dar să știți că în SUA orice expert trebuie să dețină obligatoriu și o bază de experiență practică”
, ne-a relatat Nadeja Mocanu.
 
Bruce William este calificat ca profesor-horticultor și a consultat producătorii în aplicarea îngrăşămintelor verzi, o practică relativ nouă pentru fermierii moldoveni. Iar Seth Urbanowitz e agronom în extensiunea rurală și a instruit antreprenorii în implementarea celor mai bune practici din acest domeniu. De menționat că tot el este și autorul Ghidului de buzunar pentru fermierii moldoveni.
 
Precizăm că asistenţa a fost destinată prioritar producătorilor ecologici membri ai Asociaţiei MOVCA. Potrivit Nadejdei Mocanu, pe final de misiune cei doi experți vor lansa un șir de recomandări pentru agricultorii de la noi.
 
Motivele din care aleg să facă voluntariat
 
De ce aleg acești oameni să facă voluntariat? Există o motivație anume?

“Răspund la această întrebare din 2005, de când am lansat Programul. Conceptul de voluntariat în SUA este dezvoltat destul de bine și are și tradiții. Majoritatea dintre ei sunt deja la pensie, au obținut ceva în viață și sunt obișnuiți cu un stil activ, să iasă în evidență în domeniul pe care îl practică. Nu mai sunt în goană după bani, pentru că au muncit din greu și au avut profit, și-au pus copiii la cale. Ei așa și răspund: vreau să împărtășesc cunoștințele mele și altor persoane. Așa că aplică la Programul Farmer-to-Farmer finanțat de USAID. Curios e că Agenția este finanțată din impozitele plătite de fermierii americani. Grupul de lucru de la Washington îi selectează, le achită biletul de avion, hrana, cazarea și aici e cazul să vă spun că aleg apartamente modeste. Noi le asigurăm un traducător, pentru ca să poată comunica cu fermierii. O altă motivație este să vadă o țară pe care poate nici nu le-ar veni în cap să o viziteze, dacă nu ar exista acest program”, ne-a comunicat Nadejda.  
 
Alți doi voluntari sunt așteptați în R. Moldova în luna august. Unul dintre ei va lucra la dezvoltarea strategiei de marketing pentru MOVCA. În Europa dezvoltarea agriculturii ecologice are loc într-un ritm destul de avansat și fermierii de la noi încearcă să țină pasul, iar MOVCA le acordă ajutor anume pe aceste dimensiuni. De altfel, oricine are acces gratuit la intsruiri doar accesând pagina studiimovca.md. În plus, va fi creată o platformă de vânzări pentru toți membrii MOVCA, unde vor fi comercializate în exclusivitate produse ecologice sau cele aflate în conversie.
 
Al doilea expert care vine la noi este un fermier specializat în producerea de lapte, a fost președintele unei organizații de consultanță din SUA cu trei mii de filiale. El se va axa pe zootehnie și va consulta crescătorii de animale.
 
 
 
 
 
loading ...