INDUSTRIA AGROALIMENTARĂ ECOLOGICĂ: Patru fermieri vor implementa practicile noi descoperite în Italia

03 dec 2021
Fermierii din Republica Moldova manifestă un interes în creştere faţă de noile tendinţe din industria alimentelor ecologice şi încearcă să valorifice oportunităţile oferite de cererea tot mai mare pentru mâncarea sănătoasă de pe piaţa autohtonă şi cea externă.

În context, patru antreprenori agricoli moldoveni, care au participat anterior la o întâlnire de afaceri de tipul Business-to-Business (B2B), organizată la Palermo, Italia, încearcă să aplice unele idei noi aflate acolo în activităţile şi afacerile pe care le desfăşoară.

Vizita a avut loc în perioada 27-30 septembrie în cadrul proiectului internaţional de consolidare a sectorului de produse ecologice din ţările Parteneriatului Estic, „Into the Sun", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat în ţara noastră de MOVCA.



Datorită întâlnirilor avute la diferite companii, precum şi discuţiilor purtate cu antreprenori din Lituania, Georgia şi Italia, businessmenii moldoveni au avut ocazie să descopere lucruri noi, inclusiv legate de depozitarea şi procesarea producţiei ecologice.

„Drept urmare, o întreprindere agricolă din Republica Moldova a început să fabrice, după exemplul fermierilor georgieni, ţuică din boabe de struguri ecologici şi s-o propună pentru început spre testare turiştilor care vizitează gospodăria respectivă”, a precizat Victoria Ceban, directorul executiv al Asociației MOVCA.

Țuică din boabe de struguri ecologici
 
Practicile italiene din domeniul alimentelor ecologice cu care s-au familiarizat în cadrul acestei vizite i-au făcut pe unii producători moldoveni să se gândească şi la iniţierea unor noi activităţi de procesare a cerealelor ecologice şi de diversificare a pieţelor.

Fermierii spun că în urma acestei vizite s-au convins că este necesar să acorde o mai mare atenţie digitalizării activităţilor desfăşurate, în special, pentru un mai mare succes în comercializarea producţiei.  

Cât priveşte exportul, unele oportunităţi au fost discutate cu antreprenori din Lituania, care au deja experienţă în accesarea lanţurilor europene de livrări ale produselor agricole ecologice. În prezent, producătorii moldoveni nu pot să ofere însă nici volumele minime de mărfuri solicitate, iar extinderea suprafeţelor de culturi agricole certificate ecologic e o chestiune de durată.

Unul din aspectele care le-au atras atenţia fermierilor din ţara noastră a fost şi cel legat de marea varietate a ambalajelor existente în lume pentru alimentele ecologice. Totodată, modul de amplasare şi de amenajare a standurilor cu aceste produse din marketurile italiene ar putea fi un exemplu demn de urmat atât în cadrul punctelor de comerţ, cât şi al diferitelor expoziţii şi târguri.

La fel, unii dintre fermierii moldoveni afirmă că pentru ei această vizită a fost un bun prilej de a se convinge că sunt pe calea cea dreaptă şi că asimilarea de noi practici în domeniul industriei agroalimentare ecologice le oferă noi oportunităţi.

Proiectul „Into the Sun” are scopul de a contribui la sporirea calităţii produselor agricole ecologice, intensificarea cooperării dintre fermieri şi procesatori, stimularea relaţiilor comerciale şi crearea unor oportunităţi de afaceri între ţările Parteneriatului Estic şi cele ale Uniunii Europene.
loading ...