IVANCEAI, produsul ecologic de la Mănăstirea “Zăbriceni” adună tot mai mulți consumatori

21 jun 2021

La Mănăstirea “Nașterea Domnului” din Zăbriceni, Edineț locuiesc în prezent 20 de călugări. Cel mai tânăr are cam 20 de ani și e la etapa de ascultare, iar cel mai vârstnic e un părinte ajuns la onorabila vârstă de 78 de ani. Și toți sunt implicați în producerea ceaiului marca “Ivanceai” din planta cu același nume, cunoscută și sub denumirea de pufuliță. Tot ei au fost și primii consumatori ai băuturii naturiste, preferată de tot mai mulți iubitori de ceai.
 

Solicitat de AGROMEDIA, Sergiu Moroz, reprezentantul Biocămarei de la Mănăstirea “Zăbriceni”, ne-a comunicat că în acest an au parte de o roadă foarte bogată. Și asta pentru că planta care crește preponderent în Rusia preferă umiditatea.
 
“Am adus semințe din Federația Rusă, am crescut răsad și l-am plantat în jurul mănăstirii, pe o suprafață de cca 50 de ari. Planta are nevoie de îngrijiri speciale și dacă e un an secetos, cere irigare intense. Anul acesta ploița a avut grijă de ea”, ne-a spus Sergiu.
 
Am mai aflat de la el că la Biocămara din ivanceai produc două tipuri de ceai: fermentat și simplu uscat. Cel fermentat e supus unui proces mai sofisticat, analogic celui pentru obținerea ceaiului negru, iar cel simplu uscat e mai degrabă o infuzie din plante supuse procesului la uscătoria specială, pe care o au la lăcașul sfânt. Florile sunt și ele uscate și păstrate pentru tonalități estetice. Fiecare are gustul său și, spune Sergiu, e destul de gustos, așa că este solicitat și de companii moderne, procurat online și chiar livrat la domiciliul comanditarilor.
 
“Îl realizăm în ambalaje diverse. De 50 gr, 100 gr, în pliculețe a câte 25 grame și în unul mai sofisticat, Premium, pentru cel fermentat. E considerat de elită și prețul e altul”, a subliniat Sergiu
 
Inițial, ceaiul era consumat doar de călugări, dar vizitatorii au venit cu solicitarea să îl producă și pentru ei, fiind siguri că vor savura un produs naturist, crescut în condiții bio și, de ce nu? – binecuvântat de Cel de Sus. 
 
Cu forțele proprii, dar și cu sprijinul celor care pășesc pragul acestei așezări călugărești, mănăstirea poate fi catalogată ca fiind printre cele mai îngrijite și păstrate lăcașuri sfinte din Moldova. Încă din anul 2013, ceaiurile “Biocămara” sunt certificate ca produse ECO. În anul 2016, au obținut indicația geografică “Ceai de Zăbriceni”, iar un an mai târziu, călugării de aici au fost desemnați la categoria “Cel mai bun antreprenor al anului 2017’’.
 
Nu știm dacă servind ceaiul “Ivanceai” ne curățim și de păcate, cert este că această băutură ne calmează și ne aduce liniștea. 
 
loading ...