Ploșnița verde a tomatelor (Nezara viridula) este un dăunător invaziv, periculos, care a început să își facă simțită prezența din ce în ce mai mult, în ultimii ani. Este un dăunător ce are peste 180 de specii de plante gazdă, cum ar fi: tomatele, vinetele, cartofii, ardeii, vărzoasele, dovleceii, castraveţii, piersicul, zmeurul, coacăzul etc. De asemenea, insectele au fost semnalate și pe multe specii de cereale, cum ar fi orez, sorg, porumb sau leguminoase pentru boabe (soia sau fasole). Dintre plantele horticole cultivate, cel mai periculos este atacul la tomate (de unde și numele popular al acestei specii, în limba română) sau ardeiul.
Atunci când vine vorba de combaterea acestor dăunători, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. În acest material vom discuta despre soluții naturale care te pot scăpa de ploșnița verde a tomatelor.
Citiți și: PLOȘNIȚA VERDE A TOMATELOR. Descriere, atac, combatere
Daca vorbim despre o suprafața mică, ar trebui să știi că acești dăunători se pot aduna cu mâna, însă trebuie să fii atent și la ouăle aflate pe suprafața inferioară a frunzelor. Acestea trebuie îndepărtate neapărat, deoarece vor da naștere la o altă generație de ploșnițe.
O altă metodă este să folosești cenușa, pe care o poți amesteca în apă. Folosește o lingură de cenușă la un litru de apă, iar apoi stropește plantele din gradină. Mai poți folosi cenușa direct pe plante, fără a o amesteca.
Pentru a combate ploșnița verde a tomatelor 100% natural mai poți folosi bicarbonatul de amoniu sau banalul amoniac alimentar. Totodată, poți folosi și bicarbonatul de sodiu. Amesteca 4 lingurițe în 5 litri de apă de ploaie sau în apa care a stat 1-2 zile. Roșiile se stropesc dimineața.
Și ceaiul de tutun poate fi folosit, iar pentru a prepara soluția o să ai nevoie de o lingură de tutun tocat pe care o pui într-un litru de apă fierbinte. Practic, vorbim despre o infuzie de tutun, pe care o folosești pentru a stropi plantele.
Despre uleiul de neem am mai vorbit, însă nu am menționat faptul că este eficient și pentru a combate ploșnitele verzi. Pentru preparare ai nevoie de 20 grame de ulei de neem, 20 grame de săpun lichid și un litru de apă fierbinte. Amestecă foarte bine și aplică soluția pe plantele din gradina ta.
Sursa: Cum să