REGULAMENTELE PRIVIND GESTIONAREA DEȘEURILOR VOR FI MODIFICATE

03 feb 2025
Regulamentele privind gestionarea deșeurilor în Republica Moldova urmează să fie modificate. Noile prevederi au fost analizate în cadrul consultărilor publice organizate pe parcursul acestei săptămâni de către Ministerul Mediului cu sprijinul PNUD Moldova și al Uniunii Europene. La discuții au participat reprezentanți ai societății civile, comunității de business, autorităților publice și ai partenerilor de dezvoltare.
 
Uniunea Europeană și PNUD Moldova a susținut, de asemenea, actualizarea celor șase regulamente propuse pentru consultări publice. Mai exact, este vorba despre:
  • Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice
  • Regulamentul privind gestionarea bateriilor și acumulatorilor și deșeurilor de baterii și acumulatori
  • Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje
  • Regulamentul privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate
  • Regulamentul privind gestionarea vehiculelor scoase din uz
Propunerile făcute în cadrul consultărilor publice urmează să fie analizate, iar documentele finale – să fie promovate pentru aprobare.
 
Secretarul de Stat, Grigore Stratulat, a discutat cu agenții economici despre modificările propuse, care vizează, creșterea țintelor de colectare și reciclare/valorificare. Este important de menționat că, pentru anul 2025, ținta de colectare rămâne neschimbată. Un alt aspect important al regulamentului este că producătorii nu vor putea schimba sistemul de gestionare a ambalajelor pe parcursul anului. În plus, regulamentul va detalia cine va implementa sistemul de Responsabilitate extinsă a producătorului (REP), în ce mod și pentru ce tipuri de ambalaje. De exemplu, pentru ambalajele terțiare, operatorii economici vor trebui să implementeze REP individual, în timp ce pentru ambalajele primare, acest lucru se va face prin intermediul sistemelor colective.
 
Ministerul Mediului invită toate părțile interesate, inclusiv producători, importatori, organizații de mediu și cetățeni, să participe la consultările publice. Propunerile pot fi transmise până la data de 7 februarie 2025, către Ministerul Mediului la adresa de e-mail: cancelaria@mediu.gov.md, oferind astfel oportunitatea tuturor actorilor relevanți să contribuie la formarea unei legislații mai eficiente și mai adaptate nevoilor actuale.
 
loading ...