SUPRAFEȚELE AGRICOLE CERTIFICATE ECOLOGIC SE EXTIND, la fel și gama de produse eco

10 mar 2022
Suprafața totală a terenurilor agricole din țara noastră certificate ecologic a crescut în 2020 cu aproape 10 hectare, de la aproximativ 28,5 la 29,3 mii ha, chiar dacă numărul gospodăriilor care practică acest tip de agricultură a scăzut de la 152 la 144.
Datele se conțin în Anuarul privind agricultura ecologică din Repubica Moldova pentru 2020, elaborat recent de Asociația „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA).

Conform autorilor anuarului, dezvoltarea agriculturii ecologice este posibilă datorită asistenței oferite de către stat și asociațiile de fermieri sub formă de subvenții, precum și literatură de specialitate, instruiri, consultanță în afaceri etc.

Agricultura ecologică este un sistem excelent pentru menținerea în stare bună atât a resurselor naturale, cât și a sănătății omului, iar cererea de produse eco pe piața de desfacere internă și cea externă nu este acoperită pe deplin și se află în continuă creștere.
Potrivit experților, agricultura ecologică oferă soluții pentru toate problemele sectorului agrar și ajută la depășirea provocărilor economice, sociale și de mediu existente.

Astfel, acest concept de agricultură se bazează pe o nouă abordare privind folosirea resurselor naturale și regenerarea fertilității solului pentru reducerea dependenței de mijloace de producție industriale, creșterea competitivității economice și a bunăstării ecologice și sociale.
Cu toate că există diverse probleme în acest sector, în prezent, autoritățile statale își stabilesc planuri ambițioase pentru a-l dezvolta.
La rândul lor, producătorii ecologici și asociațiile acestora fac eforturi pentru a iniția livrarea de alimente eco prin spitale, școli și grădinițe, rețele comerciale, inclusiv online, precum și a extinde oferta de produse eco finite.

Anuarul conține informații privind situația actuală a sectorului agriculturii ecologice din țara noastră, organismele de control și certificare, protecția plantelor, selecția soiurilor, comerțul cu produse eco, subvenții, activitatea de cercetare și inovare în domeniu etc.
Publicația a fost elaborată în cadrul proiectului ”Suport instituțional în cadrul agriculturii ecologice din Republica Moldova”, implementat de Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură (UKZUZ) din Cehia.

Varianta electronică a actualei ediții a anuarului este disponibilă gratuit la rubrica Publicații (versiunile ROMÂNĂ și ENGLEZĂ) de pe www.movca.md.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

TENDINȚE ÎN AGRICULTURA SECOLULUI XXI ȘI EFECTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

29 apr 2022

Soiurile autohtone de grâu oferă unele avantaje în raport cu cele de import

15 apr 2022

SECRETELE AGRICULTURII ECO ÎN MOLDOVA. Beneficii, riscuri, provocări

07 apr 2022

BORIS BOINCEAN: "Ţara noastră are nevoie să realizeze tranziția la un nou sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică"

16 feb 2022

CONSULTANŢĂ AMERICANĂ GRATUITĂ PENTRU PRODUCĂTORII MOLDOVENI DE ALUNE

11 feb 2022

SUPRAFEȚELE AGRICOLE CERTIFICATE ECOLOGIC SE EXTIND, la fel și gama de produse eco

SUPRAFEȚELE AGRICOLE CERTIFICATE ECOLOGIC SE EXTIND, la fel și gama de produse eco

SUPRAFEȚELE AGRICOLE CERTIFICATE ECOLOGIC SE EXTIND, la fel și gama de produse eco

loading ...