Cânepa este o plantă anuală, cu o perioadă de vegetație cuprinsă între 50-165 de zile. Prezintă o rădăcină pivotantă, ramificată lateral, ce poate pătrunde în sol până la o adâncime de 200 cm.
Citiți și: S-A DECIS! Fermierii vor putea cultiva cânepa industrială
Tulpina este înaltă, de 1,5-5 metri și are un ritm de creștere mai lent până în fenofaza apariției butonilor florali. Ulterior, ritmul de creștere se mărește, ceea ce ajută plantele de cânepă în lupta cu buruienile, prin umbrirea acestora. Fibrele textile se formează în periciclu, iar conținutul în fibre oscilează între 20-30 %.
Plantele mascule își încetează creșterea și se usucă după înflorire, iar cele femele își continuă vegetația încă 30-40 de zile, de aceea, se recomandă cultivarea soiurilor unisexuat monoice sau a celor dioice cu maturizare simultană.
Cerințe față de climă și de sol
Cânepa are cerințe medii față de temperatură. Până la apariția butonilor florali sunt necesare temperaturi de aproximativ 15 ℃, iar în perioada formării fructelor-maturizare, necesită 20-24 ℃. Semințele germinează la temperaturi de 2-4 ℃, iar temperatura optimă pentru o răsărire uniformă este de 8-10 ℃.Temperaturile scăzute în primele două luni de vegetație au un impact negativ asupra creșterii, înflorii și calității fibrelor.
Cânepa are cerințe mari față de umiditate în perioada apariției butonilor florali și sfârșitul înfloririi. În această perioadă, plantele consumă aproximativ 70% din necesarul total de apă. Zone favorabile sunt cele în care cad 250 mm precipitați, repartizate uniform. Pentru cânepa pentru fructe (semințe) sunt necesare 350-400 mm precipitații.
Excesul de umiditate, cât și lipsa apei au efecte nefavorabile asupra calității și cantității fibrelor.
Are pretenții ridicate față de sol. Preferă solurile bogate în humus, lutoase sau luto-argiloase, profunde, cu un pH cuprins între 6,8-7,5. Nu se recomandă cultivarea pe soluri nisipoase, pietroase sau foarte grele.
Tehnologia de cultură
Monocultura este contraindicată, aceasta favorizând apariția buruienilor, a lupoaiei (Orobanche sp.) și a dăunătorilor specifici.Ca plante premergătoare, se obțin rezultate bune după lucernă, trifoi, cartof, mazăre, fasole, soia. Nu se cultivă după floarea-soarelui, tutun sau grâu.
Cânepa este o mare consumatoare de elemente nutritive. Întrucât prezintă un sistem radicular slab dezvoltat și o capacitate de absorbție redusă, sunt necesare cantități mari de elemente nutritive. Dozele se stabilesc în urma analizelor agrochimice ale solului. Cânepa reacționează bine și la fertilizările foliare.
Sursa: Botaniștii