Prețurile europene la grâu continuă să scadă. Un motiv este extinderea acordului de export. Acest lucru duce la o mai mare ofertă pe piețele de export. În plus, se atestă importuri mai mari din Ucraina în UE. Aprecierea puternică recentă a monedei euro pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor cerealelor, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.
Comisia Europeană și-a redus vineri (25/11) estimarea pentru exporturile europene de grâu comun pentru 2022/23 la 34,0 milioane de tone, de la 36,0 milioane de tone prognozate cu o lună în urmă. O parte din grâul moale care nu este exportat urmează să fie folosit ca hrană pentru animale, spune comisia.
Prețurile grâului au fluctuat puternic în noiembrie - au scăzut cu aproape 35 de euro - la 325 de euro per tonă.
Până pe 21 noiembrie, țările Uniunii Europene au exportat în total 14,2 milioane de tone de grâu, față de 13,6 milioane de tone anul trecut. Germania exportă cel puțin 1,6 milioane de tone.
Importurile europene de grâu au totalizat 3,5 milioane de tone la 21 noiembrie, comparativ cu 1,9 milioane de tone anul trecut. Un plus de 1,6 milioane de tone. Aproximativ două treimi din importurile de grâu au venit din Ucraina.
Previziunea mai scăzută a exporturilor, împreună cu revizuirea semnificativă cu 1 milion de tone mai mult a importurilor preconizate, au determinat, de asemenea, Comisia să crească stocurile europene de grâu comun la sfârșitul anului de comercializare 2022/2023, la 15,5 milioane de tone, față de cele 13,7 milioane anterioare din octombrie.
Și în SUA prețurile grâului au scăzut luni la cel mai jos nivel din ultimele trei luni în tranzacțiile în curs. Motivul scăderii prețurilor a fost îngrijorarea cu privire la consecințele protestelor din China. Piețele globale, inclusiv pentru țiței, acțiuni și cereale, au scăzut luni, în condițiile în care o serie de proteste din China, din cauza restricțiilor dure legate de COVID, a declanșat un val de vânzări pe fondul îngrijorărilor legate de impactul asupra economiei globale.