CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE SEMĂNATUL RAPIŢEI DE TOAMNĂ ȘI CE HIBRIZI ALEGEM?

09 sep 2024
Pentru reuşita culturii de rapiţă de toamnă semănatul corespunzător reprezintă, alături de precipitațiile căzute în perioada imediat următoare, cheia către o producție de top. Syngenta vine cu unele recomandări care sporesc șansele să avem o cultură bună de rapiță încă din toamnă. 
 

Pregătirea patului germinativ

Din cauza diametrului foarte mic al seminței, rapiţa necesită o atenţie deosebită la pregătirea patului germinativ. Perioada dintre recoltarea cerealelor păioase şi semănatul rapiței este, de obicei, foarte călduroasă, de aceea pregătirea trebuie să fie executată fie imediat după recoltare, fie după o ploaie pentru a nu scoate bolovani care ulterior sunt dificil de sfărmat.
 
Deoarece patul germinativ trebuie să asigure un semănat la o adâncime uniformă şi un răsărit uniform, recomandăm ca ultima trecere să fie făcută superficial cu combinatorul pentru a putea avea umiditate uniformă la nivelul seminţei, obţinând o tasare uşoară la 3-4 cm și un strat afânat la suprafaţă.
 
Nu recomandăm multe treceri la pregătirea patului germinativ. Este de preferat să rămână câţiva bulgări cu diametrul mic, decât o trecere în plus ce ne poate aduce o tasare suplimentară a solului și distrugerea în timp a texturii solului, care la o ploaie însemnată cantitativ favorizează formarea crustei.  

SY Harnas

 

Epoca de semănat

Deoarece toamnele nu mai sunt ploioase cum eram obişnuiţi, epoca de semănat la rapiţă s-a mărit, fermierii împărțindu-se în 2 categorii: cei care seamănă foarte devreme, în uscat, pentru ca la prima ploaie sa aibă o răsărire uniformă, și cei care așteaptă o ploaie pentru a putea pregăti solul.
 
Semănatul devreme este o metodă bună în condiţiile în care semănăm într-un pat germinativ uscat, dar dacă avem umiditate la unele semințe, vor germina şi vor muri ulterior datorită lipsei de apă. Aceasta necesită, de obicei, aplicarea unui regulator de creștere în stadiul de 6-8 frunze. Riscul semănatului devreme în uscat îl reprezintă și o ploaie de 2-3 litri, suficientă pentru germinarea seminţelor, dar nu de ajuns pentru o plecare bună în vegetaţie. Mare parte din plante pot muri dacă în 1-2 săptămâni nu survine o altă ploaie.
 
Cei care așteaptă precipitaţiile se confruntă deseori cu întârzierea perioadei optime. De asemenea, odată cu pregătirea patului germinativ, mai pierd o parte din apă prin lucrările solului. Dacă toamna este lungă, plantele pot intra corespunzător în iarnă, iar pentru a fi siguri de aceasta vom alege un hibrid cu plecare foarte bună încă din toamnă precum SY Iowa de la Syngenta.

SY Yowa

 

Norma de semănat

Numeroase studii ne arată că datorită ramificării puternice rapița necesită densităţi reduse, de aceea vă sfătuim să urmaţi recomandările companiilor producătoare de seminţe în alegerea densităţii corecte.
 
Compania Syngenta recomandă la hibrizii de rapiţă SY Harnas și SY Iowa o densitate de 50 boabe germinabile pe metru pătrat. Deoarece cantitatea de sămânţă la hectar poate varia de la 2 la 6 kg/ha, adică de la simplu la triplu. Șansele să semănaţi o cantitate mult mai mică sau mult mai mare sunt foarte mari, de aceea consultați cu mare grijă MMB-ul semințelor dumneavoastră la fiecarea hibrid precum şi la acelaşi hibrid în cazul în care avem saci din loturi diferite.
 
O sămânţă cu un MMB mai mic are aceleaşi şanse de reuşită cu condiţia să fie semănată corespunzător şi anume la o adâncime mai mică şi cu o normă de semănat corespunzătoare. Pentru a veni în sprijiniul dumneavoastră, aveţi mai jos un tabel în care avem calculată norma de semănat în kg/ha pentru diferite germinaţii şi valori ale MMB, calculate la o densitate de 50 boabe germinabile pe metru pătrat (tabelul 1) şi 60 de boabe germinable pe metru pătrat (Tabelul 2).  Valoarea purităţii luate în calcul este de 99%.



Semănatul unei densităţi mult prea mare aduce pierderi de producţie, de aceea vă recomandăm, chiar şi în condiţii mai dificile de pregătire a patului germinativ şi a presiunii de dăunători, să nu depăşim o densitate de 60 boabe germinabile pe metru pătrat.
 
În cazul în care aveţi presiune mare de dăunători de sol vă recomandăm tratarea seminţei de rapiţă cu insecticide omologate.
 
Adâncimea de semănat este, de asemenea, un factor important pentru un răsărit uniform. Adâncimea de semănat recomandată este de 2-3 cm care se ajustează în funcţie de tipul de sol şi de MMB-ul seminţelor. Pentru a beneficia de apa din sol, unii fermieri încearcă să semene la adâncime mai mare. Nu se recomandă semănatul la o adâncime mai mare de jumătate din valoarea MMB-ului seminţelor din lotul respectiv, prin urmare la un MMB de 8 gr putem semăna până la maxim 4 cm adâncime. 
 
Lucrări ce se efectuează imediat după semănat
Tăvălugitul se recomandă pentru punerea în contact a seminţei cu solul. Este de preferat un tăvălug zimțat, se folosește cu precădere pe solurile uşoare, dar și pe cele grele în condiţii de uscăciune şi pregătire proastă a terenului.
 
Pentru sezonul de toamnă 2024, Syngenta recomandă fermierilor din Moldova hibrizii SY Harnas și SY Iowa.

Vitalie Ursachi, reprezentant vânzări Syngenta zona nord și dl Victor Bajereanu, fermier din r. Briceni, în câmpul cu rapiță SY Harnas

 
SY Harnas este un hibrid semitimpuriu cu toleranță la Phoma lingam.
Are o vigoare bună în toamnă ce asigură cel mai bun start al culturii de rapiţă. Are toleranţă bună la iernare, datorită instalării bune a culturii în toamnă. Cultura se dezvoltă bine în primăvară. Hibridul prezintă înflorire timpurie. Talia plantelor este medie şi compactă, plantele au toleranţă bună la cădere. Prezintă conţinut bun în ulei, face faţă presiunii de boli. Se recomandă o densitate la semănat de 50 boabe germinabile/m2. Acest hibrid este adaptat la toate condiţiile de sol.
 
Victor Camerzan, reprezentant vânzări Syngenta zona Centru și Ion Barancean, fermier din r. Leova în câmpul cu rapiță SY Yowa


SY Iowa este un hibridcu potențial ridicat de producție și caracteristici tehnologice superioare, dintre care subliniem:
  • Producții ridicate și stabile;
  • Conținut bun de ulei;
  • Toleranță ridicată la Phoma lingam și medie la Screlotinia și Cilindrosporium;
  • Creștere viguroasă în toamnă;
  • Rezistență puternică la scuturare;
  • Un start bun în toamnă și toleranță bună la temperaturi scăzute.
  • Coacere uniformă – ușurință în recoltare. 
SY Iowa răspunde cel mai bine la densități reduse datorită capacității ridicate de ramificare, norma de semănat recomandată fiind de 45-50 boabe recoltabile pe metru pătrat.

Informații detaliate despre toate produsele Syngenta, găsiți pe site-ul oficial al companiei www.syngenta.md. De asemenea, fermierii le pot adresa întrebări reprezentanților de vânzări ai companiei.
 
  • Victor Timotin, Reprezentant Vânzări Cultura Mare, Zona Sud. tel.: 061 088 030.
  • Victor Camerzan, Reprezentant Vânzări Cultura Mare, Zona Centru. tel: 061 230 330.
  • Vitalie Ursachi, Reprezentant Vânzări Cultura Mare, Zona Nord. tel.: 069108576.







 
loading ...